Miners willen Ethereum hard fork, maar Vitalik is sceptisch

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Grootste ethereum ‘mining pool’ gaat staking aanbieden

Foto: TimeShops/Shutterstock

Ethereum (ETH) is hard op weg om over te stappen naar Proof-of-Stake (PoS). Maar ETH-miners zijn daar niet bepaald blij mee. Zij willen een hard fork van het netwerk, zodat ze niet hun bedrijfsmodel compleet om hoeven te gooien. Ethereum-medeontwerper Vitalik Buterin is echter sceptisch op het idee.

Verzet van ETH-miners tegen PoS

Volgens de planning moet aanstaande september de ‘merge’ plaatsvinden, waarbij de bèta-chain die PoS gebruikt wordt samengevoegd met het mainnet. Daarna moet Ethereum efficiënter zijn en zijn verleden als een Proof-of-Work-netwerk achter zich laten. Maar dat zou ook betekenen dat alle Ethereum-miners werkloos raken. Of althans, de bestaande infrastructuur is dan totaal overbodig. Transacties op de blockchain zetten kan dan namelijk door veel simpelere hardware.

Uiteraard hebben veel miners meer dan genoeg middelen om zelf een validator op te treden en transacties op het netwerk bevestigen zodra het op Proof-of-Stake is overgestapt. Maar kennelijk zijn veel van hen hier niet zo blij mee. Dat schrijft Bloomberg, die meldt dat er wordt gewerkt aan forks die de software van het huidige netwerk kopiëren. 

Eén zo’n geplande fork heet EthereumPOW. Dit is opgezet door Hongcai Guo, een Chinese programmeur en investeerder die voorheen bij een grote miner in China heeft gewerkt. Verschillende Chinese fabrikanten van ETH-mininghardware hebben hem gevraagd om aan een fork te beginnen. Bestaande ETH-holders krijgen nieuwe tokens na de fork, aldus Guo in een interview met Bloomberg. “Iedereen krijgt gratis geld, dan is iedereen blij,” verklaarde hij.

Ook Hive Blockchain overweegt volgens Bloomberg om over te stappen, alhoewel met dit bedrijf ethereum classic (ETC) zou willen minen. Dat netwerk gebruikt nog Proof-of-Work.

Vitalik Buterin is sceptisch

Maar Vitalik Buterin is niet overtuigd. In een webinar met Bloomberg verklaarde hij dat iedereen in het Ethereum-ecosysteem met wie hij spreekt erg positief is over de overstap naar het nieuwe consensusmechanisme. “Het ecosysteem is erg eenstemmig hierover,” benadrukte hij.

Chris Kyle van miner-consultant Flexpool denkt dat het mogelijk is om een succesvolle fork te maken, alhoewel hij benadrukt dat veel netwerken slechts op hype gebaseerd zijn en weinig meerwaarde bieden. Als een bekend persoon achter de fork zou staan, dan denkt hij dat een goede fork een mogelijkheid is.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie