Simon Bosch Simon Bosch
10/09/2022 08:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/09/2022 08:10

“Ethereum wordt CO2-neutraal, maar Bitcoin CO2-negatief”

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Duurzame energie duwt Bitcoin naar groenere toekomst

Foto: Bogdan Irofte/Shutterstock

Onlangs schreven we over een onderzoeksrapport van de Bitcoin Mining Council, die optimistisch stelde dat Bitcoin (BTC) in de toekomst CO2-neutraal kan worden. Dat kan door het methaangas dat de olie- en gasindustrie als bijproduct  verbrandt, te gebruiken als energiebron voor bitcoin-mining. Maar volgens dezelfde onderzoeker is Bitcoins toekomst mogelijk zelfs nóg rooskleuriger.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin minen met vuilnisbeltgas

In een reeks tweets schrijft klimaatonderzoeker Daniel Batten dat het verbranden van dit overtollige methaangas (affakkelen of flaring in jargon) niet de grootste kans voor Bitcoin is om broeikasgas uit de atmosfeer te onttrekken.

Wereldwijd komt er namelijk nog veel meer methaan onbedoeld in de atmosfeer terecht, bijvoorbeeld via stortplaatsen. Een deel van het afval dat hier ligt vergist waarbij methaangas ontstaat. Methaan is een veel sterker broeikasgas dan koolstofdioxide, 84 keer sterker zelfs. Onlangs schreven we over een bedrijf dat al werkt aan het verbranden van dit ‘vuilnisbeltgas’.

Batten heeft berekend dat Bitcoin om deze reden met elke kilowattuur die het produceert 1006 gram CO2 uit de atmosfeer kan halen – als je methaangas omrekent naar CO2 dan. Maar als je dit zou doen met al het onbedoeld vrijgekomen methaan, dan kan dat toenemen tot ongeveer 13,3 kilogram CO2 per kilowattuur, 13 keer zoveel dus.

Advertentie

ETH CO2-neutraal, BTC tien keer CO2-negatief

Als tegen 2030 een vierde van het netwerk gevoed zou worden met afgevangen methaangas, dan zou het netwerk tien keer zijn eigen CO2-voetafdruk kunnen opvangen. Dat is genoeg voor een wereldwijde CO2-reductie van 2%. We moeten benadrukken dat CO2 over het algemeen veel langer in de atmosfeer blijft hangen dan methaangas. Een methaan-molecuul blijft gemiddeld een jaar of tien in de atmosfeer, de natuur breekt het ook zelf af.

In een tweede tweet legt Batten uit dat bij affakkelen 925 van het methaan wordt omgezet. Met moderne generatoren kan meer dan 99% worden verbrand. Zo komt er 8 tot 80 keer minder methaan in de atmosfeer terecht.

Ironisch genoeg benadrukt hij dat Ethereum (ETH) binnenkort niet genoeg meer verbruikt om al het methaan om te zetten in CO2. Binnenkort stapt het namelijk over van Proof-of-Work op Proof-of-Stake.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie