Roy van Krieken Roy van Krieken
24/08/2021 14:20 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/08/2021 14:20

Google verwijdert nep crypto mining apps van de Google Play Store, hoe herken je nep apps?

icon-mining
Mining
Google verwijdert nep crypto mining apps van de Google Play Store, hoe herken je nep apps

Een tijdje geleden kwam al naar buiten dat er grote hoeveelheden mensen in bepaalde frauduleuze apps voor Android telefoons trapten. Een cybersecurity bedrijf, Lookout, liet weten dat zij tenminste 172 apps op het spoor waren gekomen die gebruikers voor de gek hielden. Hoewel er acties ondernomen werden om deze apps van de Play Store te verwijderen blijft het dweilen met de kraan open voor Google.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Nog acht apps verbannen

Dit keer heeft Google nog eens acht apps verbannen van de Google Play Store. Wederom gaat het om crypto mining apps die beloftes aan gebruikers niet waar kunnen maken. Voor veel van deze neppe crypto mining apps moeten gebruikers betalen voor de dienst, maar de apps minen simpelweg geen cryptocurrencies. Voor de gebruikers is dit dan ook compleet weggegooid geld.

De belofte van een ‘cloud mining’ dienst wordt niet nagekomen. Om deze reden heeft Google de apps dan ook verwijderd en verbannen. De apps in kwestie zijn: Bitfunds, Bitcoin Miner, Bitcoin (BTC), Crypto Holic, Daily Bitcoin Rewards, Bitcoin 2021, MineBitPro en Ethereum (ETH).

Deze apps werden geïdentificeerd door het cybersecurity bedrijf Trend Micro. Hoewel het verwijderen van deze frauduleuze apps een goede stap is, stelt Trend Micro dat er nog tenminste 120 vergelijkbare apps beschikbaar zijn op de Google Play Store. Er is dus nog werk aan de winkel voor Google.

Daarnaast stelt Trend Micro dat zeker 4,500 gebruikers het slachtoffer zijn geworden van deze nep apps. Vaak hebben zij betaald voor een dienst, maar kregen zij er uiteindelijk niets voor terug.

Advertentie

Hoe vermijd je nep apps?

Trend Micro geeft een aantal tips om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van dergelijke apps. Allereerst is het belangrijk om de reviews op de Google Play Store te lezen. Ondanks dat veel 5-sterren reviews nep kunnen zijn, valt er altijd het een en ander op te maken uit deze reviews. Als er veel 1-ster reviews zijn zijn dit vaak van legitieme gebruikers met slechte ervaringen.

Een andere manier om te controleren of een app geen foute bedoelingen heeft is het invoeren van een fout wallet adres. Als het een legitieme app is zal het foute adres niet worden geaccepteerd. Echter, het blijkt dat de neppe apps hier gewoon mee akkoord gaan.

Feit blijft dat er nog altijd grote hoeveelheden nep apps bestaan op de Google Play Store. Kijk dus erg goed uit met het kiezen van een app die belooft om crypto te minen op een Android telefoon.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie