Roy van Krieken Roy van Krieken
12/07/2021 14:40 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/07/2021 14:40

93.000 mensen trappen in neppe bitcoin (BTC) mining apps, kijk uit voor deze Android apps

icon-mining
Mining
93.000 mensen trappen in neppe bitcoin (BTC) mining apps, kijk uit voor deze Android apps

Een cybersecurity bedrijf uit San Fransisco, Lookout, is een groot aantal nep apps voor Android telefoons op het spoor gekomen. Deze apps hebben als doel om nietsvermoedende gebruikers van hun geld te ontdoen.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto mining apps

De 172 apps die volgens Lookout niet te vertrouwen zijn hebben allemaal iets gemeen. Ze beloven namelijk allemaal om via de telefoon van de gebruiker crypto te minen om zo een passief inkomen te vergaren. Helaas bleek dit een grote leugen en 93.000 werden gedupeerd door de neppe apps. In totaal werd er zo’n $350.000 buit gemaakt door de scammers. 

In tegenstelling tot sommige andere apps en malware, zoals hetgeen dat een tijdje geleden gamers als doelwit had, zit er weinig spannends achter deze neppe apps. Ze doen namelijk helemaal niks. Er wordt geadverteerd dat tegen een betaling dergelijke apps op de achtergrond crypto zouden minen. Ze doen echter niets, maar nemen uiteraard wel de betaling aan.

Het gaat hier dus niet om het leegtrekken van wallets of bank accounts. Mensen betalen puur voor een service die zij niet ontvangen. Vrijwel alle apps die zijn onderzocht door Lookout hebben dezelfde werking. Vermoedelijk zijn er ook een heleboel verschillende criminele organisaties actief in deze wereld die allemaal weer met elkaar concurreren.

Doordat de apps letterlijk niks doen, was het ook zo lang mogelijk voor de apps om te blijven bestaan. Niemand viel iets op. 

Advertentie

Nep apps komen veel voor

Zeker 25 van de 172 apps waren lange tijd gewoon beschikbaar op de Google Play Store. Inmiddels heeft Lookout samen met Google ervoor gezorgd dat deze apps niet meer te verkrijgen zijn op de Play Store. 

Lookout stelt echter wel dat er nog honderden vergelijkbare apps beschikbaar zijn op andere niet-officiele app stores. 

Helaas is de wereld van cryptocurrencies nog altijd een speelparadijs voor veel criminelen. Mensen willen te graag geloven dat ze snel rijk kunnen worden en zijn daarom ontzettend goedgelovig. Hier wordt grootschalig misbruik van gemaakt door charlatans en criminelen. Kijk daarom enorm goed uit!

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie