Roy van Krieken Roy van Krieken
29/06/2021 18:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/06/2021 18:30

Waarom het illegaal downloaden van spellen een slecht idee is: Hackers minen monero (XMR) op slinkse wijze

icon-mining
Mining
Waarom het illegaal downloaden van spellen een slecht idee is Hackers minen monero (XMR) op slinkse wijze

Helaas zijn mensen met slechte bedoelingen binnen de wereld van crypto in het verleden op een groot aantal manieren in staat geweest om grote hoeveelheden geld afhandig te maken. Hackers zijn ten alle tijden bedrijvig bezig om elke zwakke plek in systemen en software te misbruiken. 

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

PC games geinfecteerd met malware

Nu is het blijkbaar een groep hackers gelukt om via PC games de computers van mensen binnen te dringen. Het gaat voornamelijk over illegaal gedownloade games waar een bepaalde vorm van malware in geïnjecteerd zit. Onder andere populaire games zoals Grand Theft Auto V en Far Cry 5 bleken dergelijke malware te bezitten. De malware heeft de naam Crackonosh.

Het gaat hier dus niet om legaal gekochte spellen. De enige manier waarop een computer geïnfecteerd kan raken met de desbetreffende malware is door spellen illegaal te downloaden van onder andere torrent sites en online fora.

In een interview met CNBC legt Daniel Benes, een onderzoeker van het antivirussoftware bedrijf Avast, uit hoe geïnfecteerde PC’s reageren op Crackonosh. Het belangrijkste verschijnsel van de malware is het feit dat computers aanzienlijk trager worden. De reden hiervoor is onmiskenbaar:

Advertentie

Hackers zetten geïnfecteerde computers in voor crypto mining

Geïnfecteerde computers worden namelijk ingezet om crypto te minen. Doordat het minen van crypto veel vraagt van computers, worden geïnfecteerde PC’s merkbaar langzamer. Op de achtergrond zijn ze namelijk continu bezig met het minen. 

Crackonosh is zelfs slim genoeg om Windows updates uit te stellen en antivirussoftware te verwijderen. 

Schattingen van Avast stellen dat al meer dan 200.000 gebruikers van hun software geïnfecteerd zijn met Crackonosh. Elke dag zou dit getal met zo’n 1.000 slachtoffers groter worden. Omdat dit slechts gebruikers van Avast zijn, zal het werkelijke getal vele malen groter zijn. 

Inmiddels hebben de hackers, die waarschijnlijk gebaseerd zijn in Tsjechië, al meer dan $2 miljoen winst geboekt met hun malware. Het mining proces zou ook voornamelijk de focus hebben op de altcoin Monero (XMR)

Benes van Avast heeft een duidelijke conclusie: Niets is voor niets. Ook al lijkt het erop dat je gratis games download van bijvoorbeeld torrent websites, de kans dat er nare gevolgen aan kleven is groot. Je eigen PC onvrijwillig inzetten voor het minen van crypto voor een malafide groep hackers is natuurlijk iets waar niemand op zit te wachten

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie