Simon Bosch Simon Bosch
19/04/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/04/2023 19:00

Intel gaat geen Bitcoin mining chips meer maken

icon-mining
Mining
Intel gaat geen Bitcoin mining chips meer maken

Foto: Ireshetnikov54/Shutterstock

Tijdens de bullmarkt van 2021 sprongen er allerlei nieuwe initiatieven omtrent crypto mining als paddenstoelen uit de grond. Een jaar later, tijdens de bearmarkt van 2022, kondigde chipmaker Intel aan dat het een nieuwe chip voor bitcoin (BTC) mining gaat maken. Iets meer dan een jaar later kondigt de chipgigant echter aan dat de nieuwe chip uit de productie wordt gehaald, en het bedrijf heeft geen plannen voor een nieuwe.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Intel stopt met crypto mining chips

Dat schrijft Tom’s Hardware op basis van gesprekken met Intel. De chipfabrikant heeft besloten om de Blockscale 1000-chips de end-of-life-status te geven, wat betekent dat ze niet meer zullen worden geproduceerd. In totaal gaat het om vier verschillende modellen die allemaal op hetzelfde chipontwerp gebaseerd zijn.

Wanneer de laatste batches geproduceerd zullen worden is nog niet duidelijk. Wel verklaarde de chipmaker aan Tom’s Hardware dat bestaande klanten tot en met oktober van 2023 hebben om nieuwe chips te bestellen, en de laatste bestellingen zullen in april van 2024 de deur uit gaan. Ondertussen heeft Intel alle productinformatie al van zijn website gehaald. Onder andere Argo Blockchain (ticker: ARBK), Block (SQ), Griid Infrastructure en Hive Blockchain (HIVE) gebruiken de hardware.

De beslissing is gemaakt omdat het bedrijf zich meer wil richten op de producten die het van oudsher produceert: chips voor reguliere computers. De ASIC-chips (Application-Specific Integrated Circuits) zijn voor reguliere computertaken volslagen onbruikbaar.

Advertentie

Bitcoin mining doet het nu juist goed

De beslissing heeft een opvallende timing, de miningindustrie begint namelijk juist weer aan te trekken. Zo behaalde bitcoin onlangs voor de vierde keer dit jaar een record in de mining difficulty. Dat geeft aan dat de concurrentie moordend is, ondanks dat veel miners in 2022 nog failliet gingen. Dit lijkt voor een belangrijk deel te maken te hebben met de gestegen bitcoin koers. Intel chips zijn geschikt voor het delven van bitcoins, maar ook voor alle andere coins die gemaakt zijn voor SHA-256-algoritmen en Proof-of-Work.

Een deel van de extra concurrentie zal uit Rusland komen. Daar lijken in korte tijd uit het niets veel miningfaciliteiten opgezet te zijn. Nadat de VS en andere westerse landen Rusland vorig jaar hevige sancties oplegden, heeft het land behoefte aan een ander financieel systeem, waar bitcoin zich vooralsnog goed voor lijkt te dienen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie