Erik Juffermans Erik Juffermans
27/09/2022 15:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/09/2022 15:05

Kolen nog populairste bron voor bitcoin mining, maar gebruik neemt af

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Grote Bitcoin miners boeken recordwinsten

Foto: cybrain/Shutterstock

Een onderzoek van het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) openbaarde dinsdag groot nieuws over de bitcoin (BTC) mining sector. Volgens het onderzoek is de ‘elektriciteitsmix’ voor bitcoin mining de laatste jaren aan het veranderen.

Bitcoin is een ‘Ponzi’ en ‘fraude’ volgens JPMorgan CEO
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Fossiele brandstoffen in bitcoin mining

Volgens het onderzoek werd begin dit jaar 62% van de elektriciteit voor bitcoin mining geproduceerd door de fossiele brandstoffen kolen en gas. 38% kwam uit duurzame bronnen.

Kolen staan nog steeds bovenaan als het gaat om de grootste energiebron voor bitcoin mining. Van alle bitcoins wordt 37% gemined met elektriciteit gegenereerd door kolen. Dit komt vooral omdat landen met een grote bitcoin mining sector zoals Kazakhstan erg afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

Ondanks bitcoin’s grote afhankelijkheid van kolen is er een daling te bekennen. In 2021 werd 40% van alle bitcoin gemined met elektriciteit gegenereerd door verbranding van kolen. 

Opvallend en minder optimistisch is de sterke daling van het aandeel van hydro-elektriciteit. 2022 zag een daling van 34% naar 15% van het totaal ten opzichte van 2021. De reden hiervoor is het Chinese crypto mining verbod. De Chinese wet leed er vorig jaar toe dat vele mining farms die gebruik maakten van hydro-elektriciteit werden stopgezet. 

Verhuizing van bitcoin miners

Het Chinese verbod op crypto mining heeft volgens het onderzoek de milieu impact van bitcoin mining negatief beïnvloed. Landen die vooral gebruik maken van fossiele brandstoffen voor elektriciteit hebben het aandeel van China overgenomen in de bitcoin mining sector.

“Het Chinese verbod op crypto mining en de daaropvolgende verschuiving van bitcoin mining activiteit naar andere landen hebben de ecologische voetafdruk van bitcoin mining negatief beïnvloed.”

Volgens het onderzoek reflecteert het groeiende aandeel van gas en nucleaire energie een verplaatsing van bitcoin mining naar de Verenigde Staten. Gas en nucleaire energie hebben beide grote aandelen in de elektriciteitsproductie van de VS. 

Hoewel bitcoin mining vaak geassocieerd wordt met vervuiling kan mining volgens recent onderzoek belangrijk zijn in de transitie naar duurzame elektriciteit. Eerder vandaag was op Crypto Insiders te lezen dat bitcoin mining goed is voor 0,1% van de wereldwijde CO2-uitstoot, maar ook dit neemt af.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie