Timo Bult Timo Bult
27/09/2022 12:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/09/2022 12:05

Bitcoin stoot 0,1% van totale CO2-uitstoot uit, maar het neemt af

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin stoot 0,1% van totale CO2-uitstoot uit, maar uitstoot neemt af

Foto: Bilanol/Shutterstock

Het minen van bitcoin (BTC) kost een hoop energie. Dit feit is dan ook een van de belangrijkste tegenargumenten van ‘Bitcoin haters’ die de crypto het liefst ten onder zien gaan, of over zien stappen naar Proof-of-Stake (PoS) zoals Ethereum (ETH) dat deed. Maar hoe groot is de impact van BTC nu echt? Het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) kwam onlangs met een nieuw rapport over dit onderwerp.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Bitcoin mining goed voor 0,1% van CO2-uitstoot

De onderzoekers komen in het rapport tot de conclusie dat bitcoin mining 0,1% van de totale jaarlijkse CO2-uitstoot vertegenwoordigt. Dat komt neer op 48,35 miljoen ton aan CO2 per jaar. Hierbij moet wel gezegd worden dat dit om een schatting gaat.

Deze schatting is gebaseerd op de locaties waar bitcoin miners zich bevinden. Door vervolgens te kijken naar de energiemix in de verschillende regio’s kan een globale schatting worden gemaakt van de uitstoot. Hieruit kan ook worden opgemaakt dat 37,6% van de energie afkomstig is van duurzame energiebronnen.

De CO2-uitstoot die Bitcoin dit jaar naar schatting produceert ligt overigens 14,1% lager dan vorig jaar. Dit terwijl de rekenkracht van het netwerk is gestegen. Dit heeft waarschijnlijk met de afgenomen winstgevendheid te maken. Hierdoor zijn miners geneigd inefficiënte machines uit te zetten en meer efficiënte machines te gebruiken om alsnog winst te kunnen maken, aldus het rapport:

“Miners zijn rationele economische agenten. Ze zouden niet iets draaien alleen om het te kunnen draaien. Ze zouden machines uitschakelen die niet winstgevend zijn en dan doorgaan met de meer winstgevende.”

CO2-reductie bitcoin miners niet meegenomen

Wie het bitcoin nieuws in de gaten houdt zal vast en zeker artikelen zijn tegengekomen over miners die juist helpen met de CO2-reductie. Denk dan bijvoorbeeld aan miners die methaangas gebruiken bij olieboorlocaties en dit omzetten in elektriciteit. Dit zorgt ervoor dat er uiteindelijk minder broeikasgassen in de lucht belanden.

Maar deze data is niet meegenomen in de schattingen van het CCAF. “We hebben simpelweg de data niet,” stelt Alexander Neumueller, projectleider bij CCAF. Hij observeert daarnaast de discussie tussen voor- en tegenstanders van Bitcoin, en concludeert het volgende:

“Als we de argumenten van beide partijen observeren, lijken sommige beweringen nogal vergezocht en gebaseerd op oversimplificaties, terwijl andere gebaseerd zijn op schaarse informatie […] Belangengroepen aan beide zijden strijden om interpretatieve autoriteit om de publieke opinie in hun voordeel te beïnvloeden en beleidsmakers overtuigen van de noodzaak van regelgeving.”

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie