Senator: ‘Bitcoin mining heeft netto positief effect op klimaat’

icon-mining
Mining
Senator: 'Bitcoin mining heeft netto positief effect op klimaat'

Foto: Andrew Cline / Shutterstock.com

Bitcoin (BTC) verspilt een hoop energie” is een zin die je zo nu en dan uit de monden van critici hoort komen. Hierdoor zou het een enorm slechte impact hebben op het klimaat. De Amerikaanse senator voor de staat Texas is het daar helemaal niet mee eens. Volgens hem heeft bitcoin mining zelfs een “netto positief” effect op het klimaat. Dat stelde hij in een recent interview met VICE News.

‘Bitcoin gebruikt gestrand gas, maar is ook een kamer vol ondernemers’

De senator, Ted Cruz genaamd, is een bekend Bitcoin voorstander. Het is dan ook niet gek dat zijn staat flink lijkt te pushen voor het integreren van bitcoin miners in het elektriciteitsnet. Dit gebeurt op allerlei manieren: “Het opslaan van gestrand aardgas en het productief gebruiken is een groot positief punt,” aldus Cruz.

Met gestrand aardgas doelt de senator op het gas dat vrijkomt bij het boren naar olie. Normaal wordt dit gas of gewoonweg losgelaten in de lucht, maar gebruikelijker is het affakkelen van het gas. Dit zijn de bekende vlammen bovenop een toren die je vaak bij olieboorplatforms ziet. Maar in plaats van dit gas te verbranden, kan het ook worden omgezet in elektriciteit. En omdat BTC miners op locatie aangezet kunnen worden biedt dit enorme kansen voor oliebedrijven.

Maar dat is niet alles wat een positief effect kan veroorzaken, zo voegt Cruz hieraan toe:

“Bitcoin is ook een kamer vol ondernemers, vol met mensen die voor hun gezin zorgen, en die welvaart is ook een netto positief voor het milieu,”

De senator komt daarom tot de volgende conclusie: “Cryptocurrency is een netto pluspunt voor het milieu.”

Elektriciteitsnet Texas profiteert van bitcoin miners

Ook heeft de komst van de miners een positief effect op het elektriciteitsnet. Doordat miners de vraag vergroten vergroten leveranciers de capaciteit van het net. En dat heeft het volgende resultaat:

“Vanwege de mogelijkheid om bitcoin miners onmiddellijk aan of uit te zetten, als je een moment hebt waarop je een stroomtekort of stroomcrisis hebt bijvoorbeeld, of het nu een extreem koude temperaturen zijn of een andere natuurramp waarbij de capaciteit voor stroomopwekking uitvalt, creëert dat de capaciteit om die energie onmiddellijk te verschuiven om het terug op het net te zetten,”

We zagen dit deze zomer al in de praktijk. Tijdens de hittegolf in Texas deze zomer schakelden Texanen massaal hun airconditioners aan. Dit zorgde er natuurlijk voor dat de vraag naar elektriciteit enorm toenam. Een aantal miners stopten daarom meteen met minen waardoor meer stroom vrijkwam.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie