Erik Juffermans Erik Juffermans
11/04/2023 15:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/04/2023 15:00

Waarom de transparantie van bitcoin mining een tweesnijdend zwaard is

icon-mining
Mining
Bitcoin miner winstgevend, het addertje? Legaal is het niet

Foto: cybrain/Shutterstock

De milieu-impact van Bitcoin (BTC) is een veelbesproken onderwerp. Critici claimen dat Bitcoin een ecologische ramp is, en voorstanders wijzen op de verduurzaming van de bitcoin mining industrie. Wat relatief onbesproken is in deze discussie, is de volledige transparantie van het energieverbruik van de bitcoin mining sector.

Aandelen Bitcoin miners stegen fors vlak voor de halving
  • icon-mining
    Mining

Volledige transparantie

In een interview met Decrypt zegt De CEO van het Canadese bitcoin mining bedrijf Hut 8, Jaime Leverton, dat niet alleen de transacties op het Bitcoin netwerk, maar ook het energieverbruik transparant is. Alle gevalideerde transacties zijn openbaar en het energieverbruik per gevalideerd block is bekend.

Bitcoin’s hashrate is volledig bekend. Dit is de term die wordt gebruikt om de gezamenlijke computerkracht aan te geven van het Bitcoin netwerk. De transparantie van het Bitcoin netwerk geeft ook een ongefilterde inzage in de competitie binnen de mining industrie. Dit is niet het geval in bijvoorbeeld de traditionele bankensector.

“Het is makkelijk om te zien hoeveel energie er wordt gebruikt door bitcoin miners omdat het publiek toegankelijke informatie is. Je kunt echter niet zien hoeveel energie er wordt verbruikt bij de traditionele fiat bankensector of in de mijnbouwsector.”

Aldus Leverton, die meent dat er geen discussie over de impact van bitcoin mining zou bestaan als de data over het energieverbruik niet bekend zou zijn. De transparantie is als het ware een tweesnijdend zwaard. Een kracht, en een doelwit voor kritiek. 

“We praten niet over hoeveel energie de gaming sector verbruikt bijvoorbeeld. Of over de waarde die gaming toevoegt aan de maatschappij. We nemen simpelweg aan dat het een hoop energie verbruikt, maar we hebben geen waardevolle discussies hierover.”

Bitcoin mining wordt steeds duurzamer

Ondanks de voortdurende discussie wordt bitcoin mining, zoals eerder vermeld, steeds duurzamer. Volgens een recent onderzoek komt inmiddels meer dan de helft van het verbruik uit duurzame bronnen.

In de eerste twee maanden van 2023 wasnaar verluidt zelfs meer dan 90 procent van de hashrate duurzaam. Bij nader inzien blijkt de kritiek op bitcoin mining als een milieuvervuiler vaak weinig voeten aan de grond te hebben. Bitcoin mining zou volgens onderzoek duurzamer zijn dan elke andere grote industrie op aarde en wordt daarnaast in rap tempo groener.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie