Ivo Melchers Ivo Melchers
21/09/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/09/2023 19:00

Crypto verzamelmarkt: ten dood afgeschreven of nieuwe opmars in zicht?

icon-nft
NFT nieuws
Crypto verzamelmarkt: ten dood afgeschreven of nieuwe opmars in zicht?

Foto: ArtMediaWorx / Shutterstock.com

Het jaar 2022 was een turbulente periode voor de markt van non-fungible tokens (NFT’s). Het kreeg te maken met zijn allereerste bearmarkt ooit en heeft flinke klappen moeten incasseren. Terwijl NFT’s in 2021 de crypto-wereld veroverden, is er nu nog maar weinig over van de toenmalige hype. Hoe heeft de innovatieve crypto-niche het afgelopen jaar echter gepresteerd?

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo geeft lezers vandaag gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

NFT ecosysteem: de cijfers op een rijtje

Tijdens de vorige bullmarkt blies de NFT-markt in een relatief korte periode op. Dat de bearmarkt hard aan zou komen, kwam dan ook niet geheel als een verassing. DappRadar heeft in een nieuw rapport een uitgebreid overzicht uiteengezet van de ontwikkelingen en trends van het NFT-landschap van het afgelopen jaar.

De gemiddelde dagelijkse unique active wallets (UAW), wat simpelweg verwijst naar het aantal individuele wallets dat op een specifieke dag betrokken zijn bij NFT-transacties, is vorige maand met een opmerkelijke 44 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Deze toename brengt het dagelijkse aantal UAW op een gemiddelde van 316.614.

Het handelsvolume en het aantal verkopen zijn daarentegen wel gedaald. Specifiek stond het handelsvolume vorige maand op 559 miljoen dollar, terwijl dit een jaar eerder gelijkstond aan 800 miljoen dollar. Dit betreft een daling van 31 procent. Het aantal verkopen stond vorig jaar augustus nog op 7,2 miljoen, maar deze is dit jaar gedaald tot 3,2 miljoen. Percentsgewijs gaat het hier om een daling van 55 procent.

Op basis van het handelsvolume en het aantal verkopen is de situatie momenteel dus nóg triester dan een jaar terug. Aan het begin van het jaar was er echter wel sprake van een opleving binnen de NFT-markt. In februari werd er een lokale piek bereikt van een totaal NFT-handelsvolume van 2 miljard dollar. Het succes had voor een groot deel te maken met de lancering van de nieuwe NFT-marktplaats Blur.

Evolutie van NFT blockchains

Hoewel Ethereum (ETH) nog altijd zijn leidende positie binnen de NFT-markt behoudt, zijn er enkele wijzigingen wat betreft de meest populaire blockchains voor NFT’s in het afgelopen jaar. Vorig jaar namen Solana (SOL) en Flow (FLOW) respectievelijk plek twee en drie in beslag. Nu hebben deze netwerken plaats moeten maken voor Immutable X (IMX) en Polygon (MATIC).

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement
Advertisement