Ivo Melchers Ivo Melchers
21/09/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/09/2023 19:00

Crypto verzamelmarkt: ten dood afgeschreven of nieuwe opmars in zicht?

icon-nft
NFT nieuws
Crypto verzamelmarkt: ten dood afgeschreven of nieuwe opmars in zicht?

Foto: ArtMediaWorx / Shutterstock.com

Het jaar 2022 was een turbulente periode voor de markt van non-fungible tokens (NFT’s). Het kreeg te maken met zijn allereerste bearmarkt ooit en heeft flinke klappen moeten incasseren. Terwijl NFT’s in 2021 de crypto-wereld veroverden, is er nu nog maar weinig over van de toenmalige hype. Hoe heeft de innovatieve crypto-niche het afgelopen jaar echter gepresteerd?

Crypto memecoin-hype zorgt voor zorgwekkende daling NFT-verkopen
Crypto memecoin-hype zorgt voor zorgwekkende daling NFT-verkopen

NFT ecosysteem: de cijfers op een rijtje

Tijdens de vorige bullmarkt blies de NFT-markt in een relatief korte periode op. Dat de bearmarkt hard aan zou komen, kwam dan ook niet geheel als een verassing. DappRadar heeft in een nieuw rapport een uitgebreid overzicht uiteengezet van de ontwikkelingen en trends van het NFT-landschap van het afgelopen jaar.

De gemiddelde dagelijkse unique active wallets (UAW), wat simpelweg verwijst naar het aantal individuele wallets dat op een specifieke dag betrokken zijn bij NFT-transacties, is vorige maand met een opmerkelijke 44 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Deze toename brengt het dagelijkse aantal UAW op een gemiddelde van 316.614.

Het handelsvolume en het aantal verkopen zijn daarentegen wel gedaald. Specifiek stond het handelsvolume vorige maand op 559 miljoen dollar, terwijl dit een jaar eerder gelijkstond aan 800 miljoen dollar. Dit betreft een daling van 31 procent. Het aantal verkopen stond vorig jaar augustus nog op 7,2 miljoen, maar deze is dit jaar gedaald tot 3,2 miljoen. Percentsgewijs gaat het hier om een daling van 55 procent.

Op basis van het handelsvolume en het aantal verkopen is de situatie momenteel dus nóg triester dan een jaar terug. Aan het begin van het jaar was er echter wel sprake van een opleving binnen de NFT-markt. In februari werd er een lokale piek bereikt van een totaal NFT-handelsvolume van 2 miljard dollar. Het succes had voor een groot deel te maken met de lancering van de nieuwe NFT-marktplaats Blur.

Evolutie van NFT blockchains

Hoewel Ethereum (ETH) nog altijd zijn leidende positie binnen de NFT-markt behoudt, zijn er enkele wijzigingen wat betreft de meest populaire blockchains voor NFT’s in het afgelopen jaar. Vorig jaar namen Solana (SOL) en Flow (FLOW) respectievelijk plek twee en drie in beslag. Nu hebben deze netwerken plaats moeten maken voor Immutable X (IMX) en Polygon (MATIC).

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders, nadat hij via Instagram Stories benaderd werd. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Waarom dalen PEPE, Floki en Dogwifhat harder dan bitcoin?
AI voorspelt: Deze memecoins exploderen bij bitcoin koers van $100.000
Advertentie
Advertentie