Meer dan $100 miljoen aan NFT’s gestolen sinds 2021

icon-nft
NFT nieuws
Binance beschuldigd van het stelen van NFT met AI idee

Foto: Alexander Sviridov/Shutterstock

2021 stond onder meer in het teken van de razendsnelle opkomst van non-fungible tokens (NFT). De digitale eigendomsbewijzen veroverden in een korte periode de harten van menig crypto investeerder. Er zit echter ook een keerzijde aan deze snelle opmars. Volgens crypto-onderzoeksbedrijf Elliptic is er namelijk sinds 2021 voor meer dan $100 miljoen aan NFT’s door hackers en andere kwaadwillenden gestolen.

NFT’s lijken een makkelijke buit

In een rapport dat Elliptic onlangs heeft gepubliceerd wordt gesteld dat er in een jaar tijd, $100,6 miljoen gestolen is door middel van oplichting en andere malafide praktijken. Vooral in mei van dit jaar sloegen hackers en scammers hun slag. Toen werd er volgens Elliptic voor maar liefst $23,9 miljoen buit gemaakt.

De duurste NFT die de afgelopen 12 maanden werd gestolen, is een CryptoPunk NFT. De waarde van deze NFT zou volgens Elliptic rond de $490.000 liggen. De NFT werd in november van het vorige jaar gestolen. In december van dat jaar waren scammers in staat om een hele reeks aan NFT’s te stelen. Het ging hier om 16 NFT’s die van een enkele NFT-gebruiker werden gestolen met gezamenlijk een marktwaarde van $2,1 miljoen.

Na het stelen van NFT’s gingen criminelen vaak aan de slag om de buit wit te wassen. Volgens Elliptic hebben scammers en hackers sinds 2017 al zo’n $8 miljoen wit weten te wassen op NFT-marktplaatsen zoals OpenSea. 

Crypto mixer Tornado Cash

Uiteraard kunnen we er ook niet omheen dat crypto-mixer Tornado Cash hier weer opduikt. Deze crypto mixer werd onlangs verbannen in de Verenigde Staten en een ontwikkelaar van Tornado Cash werd in Amsterdam opgepakt. Volgens Elliptic hebben hackers en scammers al meer dan $130 miljoen afkomstig van NFT platforms verduisterd via Tornado Cash. Elliptic stelt zelfs dat Tornado Cash het “platform naar keuze” was voor criminelen.

Elliptic stelt ook dat het aantal diefstallen tijdens de huidige bearmarkt aanzienlijk afnam:

“In juni en juli 2022 daalde het aantal diefstallen van waardevolle NFT’s, terwijl het aantal diefstallen van projecten in een vroeg stadium met een lagere waarde toenam. Deze trend weerspiegelt waarschijnlijk deels het feit dat waardevolle NFT-eigenaren hun activa tijdens de berenmarkt “hodelen” en zich niet zo actief bezighouden met nieuwe projecten die kwetsbaar zijn voor oplichtersactiviteiten.”

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie