Timo Bult Timo Bult
22/10/2022 07:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/10/2022 07:08

NFT-makers verdienden tot nu to $1,8 miljard aan royalties

icon-nft
NFT nieuws
NFT-makers verdienden tot nu to $1,8 miljard aan royalties

Foto: ilikeyellow/Shutterstock

Non-fungible tokens (NFTzijn unieke digitale tokens waar allerlei dingen aan gekoppeld kunnen worden. Denk aan digitale kunst, digitale kleding en nog veel meer. Ook kunnen NFT’s zodanig worden geprogrammeerd dat de originele maker royalties ontvangt elke keer dat een NFT wordt verkocht. Uit een recent rapport van Galaxy Digital blijkt dat dit een flinke markt is geworden.

Door Donald Trump gelanceerde NFT’s crashen tijdens rechtszaak
  • icon-nft
    NFT nieuws

$1,8 miljard in royalties voor NFT uitgevers

Uit het rapport blijkt dat er tot nu toe in totaal $1,8 miljard aan royalties is verdiend door uitgevers van bekende op Ethereum (ETH) gebaseerde NFT’s. Veruit de grootste ontvanger was de maker van de Bored Ape Yacht Club-collectie. Yuga Labs ontving meer dan $147 miljoen.

Verder blijkt dat slechts 10 partijen 27% van alle royalties ontvangen. Onder de grote verdieners zijn namen als Nike met $91,6 miljoen, Adidas en Gucci te vinden. Voor de laatste twee genoemde partijen waren de NFT royalties echter maar kleine inkomstenbronnen.

Advertentie

Wel of geen NFT royalties?

Op dit moment is er een discussie gaande over de vraag of platforms wel royalties zouden moeten rekenen. In het rapport stellen de onderzoekers over de situatie:

“Afgezien van individuele makers, lopen grote merken zoals Nike, Gucci en Adidas ook tientallen miljoenen dollars aan potentiële inkomsten mis als royalties niet langer worden afgedwongen. We verwachten dat deze enorme legacy-instellingen en makers van NFT’s hard zullen vechten om hun royalty-gestuurde inkomstenstromen van op Ethereum gebaseerde NFT-collecties te behouden.”

Ondanks dat het dus voor kopers misschien niet ideaal is dat er een extra bedrag bijkomt, is het voor de uitgevers een belangrijke inkomstenbron. Het is dan ook de verwachting dat de grote namen flinke tegenstand zullen laten merken als marktplaatsen als OpenSea de structuur in de ban zouden doen.

De afgelopen dagen waren er weer een aantal grote ontwikkelingen in het NFT nieuws. De grote marktplaats Rarible bracht bijvoorbeeld een grote update uit. Met de update wil het kopers de beste prijs bieden die beschikbaar is op verschillende markten.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie