Simon Bosch Simon Bosch
21/05/2024 22:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/05/2024 18:40

5 personen beslissen over de komst van Ethereum ETF’s

Bitcoin-BTC Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
SEC voorzitter trollt crypto gebruikers

Foto: Shutterstock/Muhammad Alimaki

Begin dit jaar zijn de eerste Amerikaanse spot-ETF’s voor bitcoin (BTC) goedgekeurd. De hoop was dat de eerste spot-ETF’s voor ethereum (ETH) snel zouden volgen, maar daar is vooralsnog niets van gekomen. Toch houdt de industrie de moed erin, en dat zou op woensdag of donderdag wel eens beloond kunnen worden.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Goedkeuring ethereum spot-ETF’s duurt lang

Eerder vandaag schreven we dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) deze woensdag of donderdag een beslissing zal moeten maken voor de beursfondsen, want donderdag verlopen de eerstvolgende deadlines. Sterker nog, de deadlines zijn voor een aantal van deze fondsen de allerlaatsten. Dat betekent dat we deze week zullen horen of ze zijn goedgekeurd of zijn afgekeurd.

Dat komt goed uit, want de crypto-industrie begon ongeduldig te worden. De SEC zou geen goede reden hebben om de fondsen niet goed te keuren. Dat vond de industrie ook al toen het wachtte op de goedkeuring van de bitcoin-ETF’s.

Toch geldt voor de meeste fondsen nog dat de SEC behoorlijk wat tijd heeft. De laatste deadline is namelijk in december, en ook in augustus staan er nog een aantal. Ook hoeft de beleidsmaker de fondsen niet allemaal in één keer goed te keuren.

Advertentie

Niet iedereen bij SEC anti-crypto

In ieder geval staat één ding vast; we zullen vóór het einde van de werkweek meer te weten komen. Dan zijn namelijk de deadlines van drie verschillende ETF’s zijn verlopen, en een vierde volgt op 30 mei.

Naast naar de deadlines kunnen we kijken naar hoe het beoordelingsproces van de SEC precies verloopt. Voor de beslissing moet de uit 5 leden bestaande directie namelijk stemmen. De commissaris die het meest geliefd is bij de crypto-industrie is Hester Peirce. Zij wordt ook wel ‘crypto-mom’ genoemd vanwege haar pro-crypto-houding. In februari uitte zij nog kritiek op het beleid van de SEC. Ook denkt ze dat de goedkeuring van de spot-ETF’s voor ethereum niet zo ingewikkeld zullen zijn als die voor bitcoin.

Naast Peirce is commissaris Mark Uyeda de crypto-industrie erg vriendelijk gezind. Hij was het in december niet eens met de SEC, toen het weigerde om een petitie van Coinbase serieus te nemen. Ook was hij vóór de goedkeuring van bitcoins spot-ETF’s, en vond hij dat de goedkeuring veel te lang heeft geduurd.

Crypto Ontbijt: Bitcoin volatiliteit, ethereum-ETF uitstel & memecoin crash
Crypto Ontbijt: Bitcoin volatiliteit, ethereum-ETF uitstel & memecoin crash

Gary Gensler heeft beslissende stem?

Minder pro-crypto is commissaris Caroline Crenshaw. Zij is niet alleen kritisch op de spot-ETF’s, maar ook op de crypto-industrie in het algemeen. In een persbericht constateerde ze begin dit jaar dat het toezicht op de crypto-industrie erg gebrekkig is, en dat fraude en manipulatie daardoor serieuze problemen zijn.

Minder gemakkelijk te voorspellen is Jaime Lizárraga. Hij was tegen de goedkeuring van de spot-ETF’s voor bitcoin (BTC) en heeft zich hier daarna als enige hier niet over uitgelaten. Wel was hij bij zijn aanstelling bij de SEC relatief positief over crypto.

Als laatste is SEC-directeur Gary Gensler net zo moeilijk te voorspellen. Hij heeft ook een stem binnen de raad, en hij is een berucht individu in de crypto-industrie. Toen hij begon met zijn functie was hij vrij positief over crypto, maar sindsdien heeft de SEC het de industrie eigenlijk alleen maar moeilijk gemaakt. Toch heeft hij begin dit jaar wel de eerste Amerikaanse spot-ETF’s goedgekeurd. Het zou dus kunnen dat de hele beslissing afhangt bij Gensler.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in 'unieke' ethereum diefstal
Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in ‘unieke’ ethereum diefstal
Bitcoin koers crasht 8% tot $65.000, extreme verliezen voor altcoins
Ethereum ETF goedkeuring veroorzaakt verkoopgolf en massale liquidaties
Advertentie