Ivo Melchers Ivo Melchers
17/12/2023 10:01 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/12/2023 09:22

Toezichthouder ontwijkt crypto duidelijkheid, Coinbase in actie

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Toezichthouder ontwijkt crypto duidelijkheid, Coinbase in actie

Foto: Tada Images/Shutterstock

De Amerikaanse beursgenoteerde cryptobeurs Coinbase sleept de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor de rechter. De juridische actie is een gevolg van een afwijzing van de financiële waakhond van een petitie van zo’n anderhalf jaar geleden waarin de beurs verzoekt om duidelijke regels voor de crypto-industrie.

Met SBF in de cel, richten slachtoffers zich nu op crypto-influencers
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Weigering nieuwe crypto-regels

Allereerst even een recap: in juli 2022, voordat stuurde de beurs een petitie naar de SEC met als doel duidelijkheid over de crypto-sector te ontvangen. De toezichthouder werd 50 ja- en nee-vragen gesteld over regelgeving voor crypto-bedrijven om voor eens en altijd te horen te krijgen hoe en wanneer bedrijven worden gereguleerd in de Verenigde Staten. Na 9 maanden te hebben gewacht op een reactie sleepte Coinbase de SEC destijds voor de rechter om het invullen van de petitie af te dwingen.

Afgelopen vrijdag heeft de toezichthouder het verzoek van Coinbase afgewezen met het argument dat de huidige regels al van toepassing zijn. SE C-voorzitter Gary Gensler zei dat hij de beslissing steunde, deels omdat bestaande wetten al van toepassing zijn op crypto. Hij zei het volgende in de verklaring:

“Dus, voor zover crypto-activa worden aangeboden en verkocht in de vorm van een beleggingscontract, en voor zover entiteiten intermediaire transacties in crypto-activa-effecten uitvoeren, zijn de federale effectenwetten van toepassing.’’

Later op vrijdag diende Coinbase zijn verzoek tot herziening in bij het U.S. Court of Appeals for the Third Circuit – wat betekent dat de exchange de rechtbank vraagt om te beoordelen of de weigering van de SEC juist was.

Brian Armstrong, de CEO van Coinbase, liet op sociale mediaplatform X weten de nieuwe ontwikkelingen helpen om een stap dichter bij duidelijkheid in de regelgeving te komen. ‘’De vraag is waarom de SEC geen duidelijkheid wil scheppen over openstaande regelgevingskwesties voor de crypto-industrie’’, zo schrijft Armstrong.

XRP advocaat reageert

XRP advocaat John Deaton heeft in een bericht op X Gensler beschuldigd van het belazeren van het publiek en was het niets eens met zijn standpunt over cryptocurrencies. ‘’In deze brief stelt hij dat er NIETS unieks of nieuws is aan cryptocurrencies en stelt hij dat bestaande wetten gemakkelijk van toepassing zijn op crypto’’. Maar ‘’dat is niet wat Gensler onder ede heeft gezegd’’, aldus Deaton.

In september van dit jaar zei Gensler dat crypto buiten het bereik van de SEC en de Commodity and Futures Trading Commission (CFTC) viel. Hij verklaarde dat de unieke aard van crypto een gat in de regelgeving creëerde. Volgens Deaton is ‘’Gensler 180 graden gedraaid om politieke redenen. ‘’De SEC wordt verondersteld onafhankelijk te zijn van de politiek. In plaats daarvan is het gewoon nog een federaal agentschap dat als wapen tegen het Amerikaanse volk wordt ingezet.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie