Roy van Krieken Roy van Krieken
18/05/2022 13:06 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/05/2022 13:06

AFM overweegt verbod op bitcoin derivaten in Nederland

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
AFM overweegt verbod op bitcoin derivaten in Nederland

Foto: www.hollandfoto.net / Shutterstock.com

Paul-Willem van Gerwen is het hoofd Kapitaalmarktstructuur en Transparantietoezicht bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). Tijdens het Amsterdam Proprietary Trading Manager’s Meeting evenement liet hij in een speech weten dat het wellicht een goed idee is om particulieren te verbieden om te handelen in crypto derivaten.

Man spoorloos nadat hij €600.000 in crypto ontvangt door tikfout
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Crypto derivaten

Volgens van Gerwen staat het binnen de wereld van de crypto derivatenhandel bol van kwalijke zaken. Zo zou marktmanipulatie op grote schaal plaatsvinden en heerst er een totaal gebrek aan transparantie. De risico’s die hiermee gemoeid gaan zijn volgens van Gerwen erg groot. Om die reden zou de handel in crypto derivaten voor particulieren verboden moeten worden.

Hoewel er wel degelijk sprake is van marktmanipulatie, kan men vraagtekens zetten bij de andere twee claims van van Gerwen. Dat er veel criminele activiteit gemoeid gaat met de handel in derivaten valt te betwisten. Daarnaast is de transparantie van crypto derivaten, vergeleken met meer traditionele derivaten, wellicht helemaal niet zo problematisch als van Gerwen stelt.

Volgens van Gerwen is de crypto derivaten markt ook simpelweg nog te onvolwassen. De populariteit van crypto derivaten komt niet overeen met de mate waarin deze markt al is volgroeid. Dit leidt volgens van Gerwen tot grote problemen.

“In het algemeen heeft de markt voor crypto-derivaten nog niet hetzelfde niveau van rijpheid bereikt als de andere derivatenmarkten. En hoewel de markten, zoals u stelt, spannend en snelgroeiend zijn, zijn ze ook zeer volatiel en beladen met risico’s.[…] Bij prijsveranderingen – die extreem kunnen zijn als het om crypto’s gaat – is het immers de vraag of de partijen bij de derivatentransactie in staat zullen zijn om hun beloften na te komen, zoals we onlangs hebben gezien.”

Beperk bitcoin derivatenhandel voor particulieren

Al deze zaken zijn voor van Gerwen genoeg reden om te pleiten voor een verbod op de handel in crypto derivaten voor particuliere handelaren. Volgens hem zou de AFM een voorbeeld moeten nemen aan de financiële autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk. De FCA heeft aldaar al eerder particulieren beperkt tot wholesale handel.

Mocht het voorstel van van Gerwen uiteindelijk leiden tot concreet beleid dan zou dit natuurlijk erg slecht nieuws zijn voor Nederlandse crypto handelaren.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie