Simon Bosch Simon Bosch
24/07/2022 16:14 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/07/2022 16:14

Afrikaanse landen werken samen aan één nationale cryptocurrency

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Afrikaanse landen werken samen aan één nationale cryptocurrency

Foto: wael alreweie / Shutterstock.com

Cryptocurrency is zo’n fenomeen dat de meest instabiele groepen stabiliteit kan geven – ondanks dat het juist zo enorm volatiel is. Verschillende landen in Afrika hebben precies daarom besloten om de handen ineen te slaan voor één nationale cryptovaluta.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

CBDC voor Afrika

Dat schrijft Bloomberg op basis van een e-mail dat rondgaat in de Bank of Central African States. Deze centrale bank geeft de munt uit die Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Equatoriaal Guinea, Gabon én de Republiek van Congo bedient. De e-mail is getekend door Herve Ndoba, het bestuurshoofd van de centrale bank.

Eind april maakte de Centraal-Afrikaanse Republiek bekend dat het van Bitcoin wettelijk geld heeft gemaakt. Maar nu wordt er ook gekeken naar een Central Bank Digital Currency (CBDC), die niet open-source is maar door de centrale bank is bedacht. In een ander statement zou de monetaire unie hebben geconcludeerd dat bitcoin (BTC) als legal tender (wettelijk geld) niet schaart met de afspraken van de landen binnen de centrale bank.

Advertentie

Opvallende crypto beslissing voor Afrika

Het meest opvallende hieraan is niet dat het kiest voor een cryptocurrency. Volgens een onderzoek van Ripple werkt het overgrote deel van de centrale banken aan een digitale fiat-valuta, dat is dus niet zo vreemd. Het bijzondere is dat de landen denken dat dit ook voor hun landen kan. Afrikaanse landen staan berucht om hun instabiliteit. Veel van deze overheden bestaan niet zo lang totdat de overheid omver geworpen wordt, bijvoorbeeld door gewelddadige milities.

Daarnaast heeft lang niet iedereen in deze landen bijvoorbeeld een telefoon, laat staan toegang tot het internet. Eerder dit jaar lag de Centraal Afrikaanse Republiek onder vuur. Het land had weliswaar ambitieuze plannen met Bitcoin, terwijl slechts 10% van de bevolking überhaupt een internetverbinding had. Het IMF was hier niet bepaald blij mee.

Tegelijkertijd omarmen ook andere Afrikaanse landen digitale activa. Zo heeft de Centrale Bank van Nigeria al bekendgemaakt dat het werkt aan een CBDC, en het aantal crypto-gebruikers is in Afrika vorig jaar met 2500% gegroeid.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie