Kevin Schijven Kevin Schijven
21/03/2022 16:06 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/03/2022 16:06

Aantal crypto gebruikers in Afrika groeide vorig jaar met 2500%

Nieuws
Aantal crypto gebruikers in Afrika groeide vorig jaar met 2500%

Foto: Ink Drop/Shutterstock

Afrika wordt steeds populairder voor cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). Een nieuw onderzoeksrapport van cryptocurrency-exchange KuCoin meldt zelfs dat het aantal crypto gebruikers en transacties in 2021 in Afrika een enorme stijging heeft doorgemaakt.

In landen als Zuid-Afrika, Nigeria, Egypte, Kenia, Tunesië, Marokko, Ivoorkust, Senegal en meer is het aantal transacties met crypto het afgelopen jaar met maar liefst 1.250% tot 2.670% toegenomen. Het is een enorme sprong ten opzichte van 2020, maar het is alsnog maar 2,8% van het wereldwijde totaal.

Het gemiddelde aantal maandelijkse transacties in deze Afrikaanse landen is tussen januari 2021 en januari 2022 met 1.386,7% gestegen, meldt KuCoin. Het aantal gebruikers is ook aanzienlijk toegenomen, met een piek van 2.467,2% in dezelfde periode.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

88,5% van crypto transacties zijn internationaal

Afrikanen gebruiken crypto vooral voor internationale betalingen en afwikkelingen, blijkt uit het onderzoek. Maar liefst 88,5% van alle transacties met crypto in Afrika zijn grensoverschrijdende transacties.

Dat komt doordat de transactiekosten van crypto zeer laag liggen ten opzichte van fiatvaluta. KuCoin meldt dat in de meeste gevallen de gebruikers minder dan 0,01% van het totale bedrag betalen aan transactiekosten. Ook kan crypto direct worden overgemaakt; het is vaak een kwestie van enkele milliseconden, zegt KuCoin. Ook hoeven eindgebruikers geen zorgen te maken dat hun tegoeden tijdelijk worden bevroren tijdens het overdragen.

Het heeft ook te maken met het feit dat crypto in Afrika vaak gebruikt wordt om zogeheten “microwerkers” te betalen te midden van de hoge werkloosheid in de regio. KuCoin meldt dat de werkloosheid in Zuid-Afrika momenteel meer dan 34% bedraagt.

Tot slot is volgens het onderzoek speculatie met crypto ook populair, maar dan vooral onder rijke Afrikanen. Johnny Lyu, CEO van KuCoin, zegt:

“De adoptie van digitale activa in Afrika zal exponentieel blijven groeien. Afrikaanse landen hebben momenteel de hoogste adoptiegraad van crypto ter wereld hebben, zelfs hoger dan de grootste regio’s als de Verenigde Staten, Europa en Azië.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie