Thom Derks Thom Derks
24/12/2022 16:06 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/12/2022 16:06

Alameda-CEO vertelt rechter dat ze bewust mensen misleidde

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Foto: Poetra.RH / Shutterstock.com

Het was deze week de beurt aan Caroline Ellison, de voormalig CEO van Alameda Research, om voor de rechter te verschijnen. Voor de rechter in New York, vertelde zij hoe ze bewust investeerders en gebruikers van FTX misleidde over hoeveel het bedrijf had geleend.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Fraude en gesjoemel

Ellison gaf voor de rechter aan dat zij en voormalig FTX CEO Sam Bankman-Fried tot een akkoord waren gekomen over het verbergen van alle ellende via valse financiële verklaringen. De gevallen CEO van Alameda Research biechtte onder andere op dat haar geldschieters niet wisten hoeveel geld ze had geleend van het geïmplodeerde FTX.

Ze wist dat haar acties verkeerd waren, maar ze zat er blijkbaar al te ver in om daar nog iets aan te veranderen.

“Van 2019 tot 2022 was ik me ervan bewust dat Alameda Research toegang kreeg tot een bijzondere leenfaciliteit op FTX […] In de praktijk gaf deze faciliteit Alameda Research toegang tot een onbeperkte kredietlijn, zonder dat ze onderpand hoefden in te brengen”, aldus Ellison.

Het was in die zin bijna alsof ze het geld cadeau kregen en er totaal geen voorwaarden aan verbonden waren. In de praktijk was dat in feite waar het op neer kwam. Eerder deze week bekende Ellison schuld op verschillende aanklachten in de Verenigde Staten.

Advertentie

Ook Wang wist dat hij fout zat

Ook Gary Wang, die meer als het technische brein actief was voor FTX, wist dat het foute boel was. Wang kreeg de opdracht om veranderingen in de code aan te brengen, waarmee Alameda Research speciale privileges kreeg binnen het platform.

“Ik wist dat wat ik deed fout was”, zei Wang in een transcript dat werd geciteerd door Bloomberg. Wat dat betreft is het ook vreemd dat niemand in die periode opstond en dacht; hier wil ik niets meer mee te maken hebben.

Waarschijnlijk hadden ze allemaal nooit verwacht dat het echt mis had kunnen gaan. Je moet je ook bedenken dat FTX gedurende een lange periode echt een groot beursplatform was en een gigantische reputatie genoot. Door velen werd het gezien als een betrouwbaar alternatief voor Binance.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie