Timo Bult Timo Bult
22/12/2022 16:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/12/2022 16:01

Bitcoin exchange FTX nieuws: Bestuurders bekennen schuld

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin exchange FTX nieuws: Bestuurders bekennen schuld

Foto: Photo Spirit/Shutterstock

In de laatste grote ontwikkeling omtrent het FTX debacle heeft de voormalig CEO van Alameda Research schuld bekend. Caroline Ellison wordt beschuldigd van fraude en zou op dit moment samenwerken met de autoriteiten in hun onderzoek naar Sam Bankman-Fried.

‘De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,’ zeggen analisten
'De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,' zeggen analisten

Top van FTX en Alameda bekent schuld

De openbaar aanklager in New York, de Verenigde Staten, meldt dat zowel Ellison van Alameda Research als FTX medeoprichter Gary Wang serieuze aanklachten aan hun broek hebben gekregen, waarvoor zij nu dus schuld hebben bekend. Zij zouden frauduleus hebben gehandeld, wat uiteindelijk tot de ineenstorting van FTX heeft geleid.

“Ik kondig aan dat de SDNY [de openbaar aanklager in New York, red.] een aanklacht heeft ingediend tegen Caroline Ellison en Gary Wang in verband met hun rol in de fraude die heeft bijgedragen tot de ondergang van FTX. Zowel Ellison als Wang hebben schuld bekend aan deze aanklachten en beiden werken samen met de SDNY.”

Beide personen waren nauw verbonden in de dagelijkse bedrijfsvoering van zowel FTX en Alameda, twee bedrijven die uiteindelijk allebei instortten. De bedrijfstop van beide bedrijven hebben vanuit meerdere hoeken aanklachten ontvangen, waaronder van de Securities and Exchange Commission (SEC) en Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Ellison zou naar verluidt de prijs van FTX token (FTT) hebben gemanipuleerd.

Advertentie

Het net sluit zich voor bitcoin exchange FTX ex-CEO

Dat de twee nu samenwerken met de autoriteiten is waarschijnlijk slecht nieuws voor Sam Bankman-Fried. Hij stond aan het hoofd van FTX en was tevens de oprichter van Alameda. Het is aannemelijk dat de schuldbekentenissen van zijn handlangers een slechte ontwikkeling zijn voor zijn verdediging tegen de aanklachten tegen hem.

SBF is inmiddels in handen van de FBI en aangekomen in de Verenigde Staten. Op de foto’s hieronder is het moment te zien waarop SBF onder begeleiding van de politie wordt uitgeleverd.

Hoe de zaak nu verder zal verlopen is niet duidelijk. Wel kan het lange tijd in beslag gaan nemen voordat duidelijk wordt of er überhaupt nog iets te halen valt voor schuldeisers. Er zijn schattingen dat klanten nog 40% van hun tegoeden terug zouden kunnen krijgen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
Bitcoin volgt patroon uit 2016 perfect, suggereert nieuwe stijging
Coinbase waarschuwt: Onrustig crypto-kwartaal op komst
Miljarden aan bitcoin terug op de markt, koers daalt naar $59.000
Bitcoin overleeft Mt. Gox schok: analisten verdeeld over marktimpact
Advertentie