Timo Bult Timo Bult
22/12/2022 16:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/12/2022 16:01

Bitcoin exchange FTX nieuws: Bestuurders bekennen schuld

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin exchange FTX nieuws: Bestuurders bekennen schuld

Foto: Photo Spirit/Shutterstock

In de laatste grote ontwikkeling omtrent het FTX debacle heeft de voormalig CEO van Alameda Research schuld bekend. Caroline Ellison wordt beschuldigd van fraude en zou op dit moment samenwerken met de autoriteiten in hun onderzoek naar Sam Bankman-Fried.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Top van FTX en Alameda bekent schuld

De openbaar aanklager in New York, de Verenigde Staten, meldt dat zowel Ellison van Alameda Research als FTX medeoprichter Gary Wang serieuze aanklachten aan hun broek hebben gekregen, waarvoor zij nu dus schuld hebben bekend. Zij zouden frauduleus hebben gehandeld, wat uiteindelijk tot de ineenstorting van FTX heeft geleid.

“Ik kondig aan dat de SDNY [de openbaar aanklager in New York, red.] een aanklacht heeft ingediend tegen Caroline Ellison en Gary Wang in verband met hun rol in de fraude die heeft bijgedragen tot de ondergang van FTX. Zowel Ellison als Wang hebben schuld bekend aan deze aanklachten en beiden werken samen met de SDNY.”

Beide personen waren nauw verbonden in de dagelijkse bedrijfsvoering van zowel FTX en Alameda, twee bedrijven die uiteindelijk allebei instortten. De bedrijfstop van beide bedrijven hebben vanuit meerdere hoeken aanklachten ontvangen, waaronder van de Securities and Exchange Commission (SEC) en Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Ellison zou naar verluidt de prijs van FTX token (FTT) hebben gemanipuleerd.

Advertentie

Het net sluit zich voor bitcoin exchange FTX ex-CEO

Dat de twee nu samenwerken met de autoriteiten is waarschijnlijk slecht nieuws voor Sam Bankman-Fried. Hij stond aan het hoofd van FTX en was tevens de oprichter van Alameda. Het is aannemelijk dat de schuldbekentenissen van zijn handlangers een slechte ontwikkeling zijn voor zijn verdediging tegen de aanklachten tegen hem.

SBF is inmiddels in handen van de FBI en aangekomen in de Verenigde Staten. Op de foto’s hieronder is het moment te zien waarop SBF onder begeleiding van de politie wordt uitgeleverd.

Hoe de zaak nu verder zal verlopen is niet duidelijk. Wel kan het lange tijd in beslag gaan nemen voordat duidelijk wordt of er überhaupt nog iets te halen valt voor schuldeisers. Er zijn schattingen dat klanten nog 40% van hun tegoeden terug zouden kunnen krijgen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie