Thom Derks Thom Derks
19/12/2022 19:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/12/2022 19:08

‘FTX klanten kunnen tot wel 40 procent van hun geld terugkrijgen’

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
'FTX klanten kunnen tot wel 40 procent van hun geld terugkrijgen'

Foto: CryptoFX/Shutterstock

De in New York gevestigde investeringsbank Jefferies Financial Group, schat dat de crediteuren van FTX, de recent ingestorte crypto exchange, tot wel 40 procent van hun geld terug kunnen krijgen. Dat percentage zakt echter op het moment dat de curatoren en alle mensen die in het kader daarvan meewerken aan het project hun facturen opsturen, meldt het bedrijf in een interview met The Block.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

FTX schulden tussen de 10 en 13 miljard

De schulden van FTX schijnen tussen de 10 en 13 miljard dollar te liggen, terwijl de assets van het bedrijf op 2 tot 4 miljard dollar worden geschat. Dat wijst op een herstelpercentage van ongeveer 20 tot 40 procent. Er is dan sprake van 40 procent in het meest gunstige geval. De kans is groter dat we op die 20 procent of zelfs lager uitkomen.

Joseph Femenia werkt namens Jefferies Financial Group full-time met een team van 5 mensen aan FTX. Zij zijn niet de enige, waardoor er straks maar weinig overblijft als zij hun salarissen claimen bij het beursplatform.

Femenia schat dat de beurs uiteindelijk voor 500 miljoen tot 1 miljard dollar aan kosten maakt voor juristen, advocaten en anderen die meewerken aan het faillissement. Dat betekent dat de crediteuren van FTX ongeveer 10 tot 35 procent van hun fondsen kunnen terugverwachten. In die zin lijkt het op het piramidespel van Bernie Madoff. In dat proces is tot nu toe 14,5 miljard dollar opgevist tegen kosten van ongeveer 1,6 miljard dollar.

Advertentie

Crediteuren verkopen FTX claims

Sommige crediteuren kiezen er nu al voor om hun claims te verkopen, in plaats van jaren te wachten op het resultaat. Er is op dit moment al een actieve markt voor die claims. Jefferies behoort bij de zakenbanken die aangeeft dat het al meerdere van dit soort deals heeft gesloten met partijen.

507 Capital heeft al meerdere claims gekocht voor tussen de 5 en 6 cent per dollar, zo vertelde oprichter Thomas Braziel vorige week aan The Block. Een andere grote speler die momenteel claims van FTX-crediteuren koopt is het in Luxemburg gevestigde NOIA Capital.

Dit soort kopers hebben het geduld om jaren en jaren te wachten op de uitkomst van het faillissement en hopen op deze manier meer te verdienen op de claim dan ze ervoor betalen. Zij moeten hierbij echter ook rekening houden met het feit dat de rente op Amerikaanse staatsobligaties momenteel 4 procent is, dus dat het kopen van de claims meer moet opleveren dan die rente.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie