Erik Juffermans Erik Juffermans
10/08/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/08/2023 06:00

Amerikaanse centrale bank verscherpt toezicht op crypto banken

Nieuws
Bitcoin verslaat dollar in inflatiestrijd, laat centrale bank VS los

Foto: Paul Brady Photography/Shutterstock

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, heeft een nieuw plan opgesteld over het toezicht op de crypto sector en de financiering ervan. Het plan heeft betrekking op het doen en laten van banken die zaken willen doen met crypto bedrijven. 

Alhoewel het plan van de ‘Fed’ geen nieuwe regels opstelt, wordt er wel het een en ander duidelijk gemaakt. De Fed wil duidelijk geen herhaling van de taferelen die we eerder dit jaar zagen met de instorting van meerdere crypto banken.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Meer toezicht op crypto banken

Een van de punten die het nieuwe plan duidelijk maakt gaat over stablecoins. Voordat Amerikaanse banken activiteiten willen uitvoeren met stablecoins, moeten ze eerst aantonen dat ze dit op een “veilige en verantwoorde manier” kunnen doen. Vervolgens is het aan de Fed om hier officieel toestemming voor te geven. 

Hoe gemakkelijk het zal worden voor banken om groen licht te krijgen voor deze activiteiten, zullen we moeten afwachten. Wel is het te verwachten dat het een streng proces zal worden dat strenge eisen zal hanteren om witwaspraktijken tegen te gaan.

Toezichthouders van de bankensector verwelkomen de crypto industrie over het algemeen niet. De opkomende sector wordt gezien als een potentieel gevaar dat de traditionele bankensector zou kunnen schaden. De toezichthouders geven daarom de voorkeur aan een duidelijke barrière tussen de crypto- en de bankensector.

Crypto banken krijgen de ruimte

Wel zetten de Fed de deur om te experimenteren dus op een kier. Banken krijgen onder nauw toezicht de mogelijkheid om zich voorzichtig in de crypto wateren te begeven. Het gloednieuwe plan geeft ook aan dat de mate van toezicht zal variëren per situatie. Zo zullen banken die grotere stappen willen zetten in de crypto sector vanzelfsprekend ook met meer toezicht te maken krijgen.

Zoals gezegd is de Federal Reserve als de dood dat nog meer banken onverantwoord in zee gaan met crypto bedrijven. Begin dit jaar sloten Silicon Valley Bank, Silvergate en Signature Bank de deuren vanwege liquiditeitsproblemen. De banken stonden bekend als grote investeerders in de crypto sector.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement