Thomas van Welsenes Thomas van Welsenes
29/07/2022 16:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/07/2022 16:00

Amerikaanse president Joe Biden ontkent recessie

Nieuws
Joe Biden deelt onbedoeld bitcoin meme

Foto: lev radin/Shutterstock

Gister (28 juli) heeft het Amerikaanse ministerie voor Economische Zaken de nieuwe kwartaalcijfers van het de bruto binnenlands product (bbp) van de Verenigde Staten vrijgegeven. Hieruit bleek dat de Amerikaanse economie verder krimpt en dat het bbp met 0,9% verder is gedaald in het tweede kwartaal van 2022.

Er was veel aandacht voor de aankondiging omdat in het eerste kwartaal van dit jaar ook al negatieve cijfers werden gepubliceerd. Toen werd een bbp reductie van -1,6% gepresenteerd. Na de uitgave van de kwartaalcijfers, gaf de Amerikaanse president Joe Biden commentaar.

Volgens economen wordt een economische recessie gedefinieerd als twee opeenvolgende kwartalen van negatieve bbp groei. Volgens deze definitie zit de Verenigde Staten dus nu officieel in een recessie. Na bekendmaking van de cijfers gaf president Biden donderdag een toespraak om de cijfers verder toe te lichten en had hij een opvallende kijk op de recessie.

Dit waren de 5 hoogtepunten uit de bitcoin- en cryptowereld in Q1 2024

President Joe Biden ondermijnt recessie

In de speech van Joe Biden was duidelijk dat de Biden-administratie haar best deed om de term recessie te vermijden. De Amerikaanse president Joe Biden bagatelliseerde tijdens zijn toespraak op donderdag in het Witte Huis het sombere economische rapport door erop te staan ​​dat het niet “klinkt alsof” de VS in een recessie is beland. Dit is erg opvallend, met name gezien de officiële definitie die economen al jarenlang hanteren.

Mogelijk wil de president enige paniek drukken die kan ontstaan wanneer een recessie officieel is bevestigd. Al geruime tijd zijn economen, consumenten en bedrijven gespannen en verwachten velen van hen een recessie. Dit hebben we terug kunnen zien in de sterke prijsdalingen in financiële markten afgelopen jaar.

De aanloop naar de nieuwe presidentsverkiezingen begint eraan te komen en een economische recessie zal de kansen van president Joe Biden tot een herverkiezing niet ten goede komen. Mogelijk probeert de huidige Amerikaanse president er alles aan te doen om een recessie te voorkomen en zijn termijn succesvol af te sluiten.

Advertentie

Welk effect had dit op de cryptomarkt?

Na de aankondiging van de bbp cijfers, zagen we ondanks de krimpende economie een stijging in veel aandeelmarkten, maar ook de cryptomarkt. Zo steeg bitcoin (BTC) opvallend tot $24.000. Een mogelijke verklaring voor de koersstijging is het feit dat veel investeerders en traders een nog grotere economische krimp hadden ingeprijsd. Zo zagen we het afgelopen kwartaal de Amerikaanse economie minder hard krimpen dan het kwartaal daarvoor. 

Deel dit artikel
Thomas van Welsenes

Thomas investeerde in 2017 voor het eerst in Bitcoin. Tijdens de opvolgende bear market is hij zich volledig gaan verdiepen in blockchain-technologie en gaan geloven in de baanbrekende potentie ervan. Hij gelooft dat blockchain-technologie ons dagelijks leven zal veranderen en de wereld een stuk eerlijk zal maken.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie