Simon Bosch Simon Bosch
25/07/2022 13:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/07/2022 13:15

Crypto bodem wellicht bereikt, maar recessie op komst, zegt Raoul Pal

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin heeft dieptepunt bereikt, zegt ex-Bitmex CEO Hayes

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Raoul Pal, CEO van Real Vision en een bekende investeerder, staat erom bekend dat hij erg positief is over cryptocurrencies. Maar dat veranderde begin dit jaar, toen Rusland Oekraïne binnenviel en een ‘risk-off situatie’ in de markten veroorzaakte. Nu denkt hij dat de inflatie plaats gaat maken voor een recessie.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Recessie op komst

Dat verklaart Pal in een nieuwe aflevering van de Daily Briefing. Hij kijkt hierbij vooral naar de ISM Manufacturing Index., een maandelijkse indicator van de Amerikaanse economische activiteit op basis van een onderzoek onder inkoopmanagers bij meer dan 300 productiebedrijven. Het wordt beschouwd als een belangrijke indicator van de toestand van de Amerikaanse economie.

In de eerste week van augustus wordt nieuwe data van de index onthuld. Pal verwacht dat deze index naar 50 daalt, en de komende twee tot drie maanden wellicht onder de 40 belandt. Dat is geen goed nieuws voor de economie, en de economie zou dan praktisch in een recessie zitten.

De koers van de Amerikaanse dollar prijst al een volledige recessie in, volgens Pal. Maar hij denkt  dat de dollar nog verder zal stijgen en zich blijft gedragen als een soort sloopkogel voor andere landen. Daarom zouden de prijzen voor grondstoffen zoals olie nog verder kunnen dalen, bijvoorbeeld tot tussen de $60 en $80 dollar.

Aandelen zijn ingewikkelder. De topman benadrukt dat deze vóór de recessie hun bodem vinden. De economie kan blijven krimpen terwijl aandelen weer beginnen aan een voorzichtige stijging. Dat zagen we ook bijvoorbeeld tijdens de Kredietcrisis in 2008 en 2009, en wederom in 2020.

Advertentie

Bodem in cryptocurrencies

Gek genoeg denkt hij dat we de bodem in cryptovaluta al hebben gehad. “Dat komt doordat digitale activa ver vooruit kijken,” verklaart Pal. De rentes van obligaties dalen nu weer, wat goed nieuws is voor de obligaties zelf. Die stijgen dan in waarde.

Ook benadrukt Pal dat de prijzen van cryptocurrencies veel te maken hebben met liquiditeit. Op dit moment begint de liquiditeit in financiële markten weer licht te verbeteren. Dat betekent dat er meer geld is dat naar financiële producten kan, en in het verleden betekende dit de bodem voor digitale activa. We belanden dus vermoedelijk in een recessie, maar ondertussen zijn er kansen voor crypto.

 

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie