Simon Bosch Simon Bosch
22/05/2022 15:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/02/2024 14:41

Arweave en NFT’s populair bij Chinese contentmakers door censuur

icon-altcoins
Altcoin nieuws

China mag dan wel het land zijn van de enorme economische groei, van de Chinese muur en van lekker eten, het is ook het land van grote voedselschaarste, van de digitale firewall en stevige censuur vanuit de overheid. De Chinese bevolking is hier niet blij mee, en contentmakers hebben al een oplossing gevonden.

Kan Solana zijn netwerkproblemen oplossen? Nieuwe fix wordt nu getest
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Permaweb

Creatievelingen in China gebruiken volgens The Wall Street Journal het decentrale platform Arweave om de censuur te omzeilen. Arweave beschrijft zichzelf als een ‘wereldwijde, permanente harde schijf op basis van blockchain’. Door data op verschillende plekken wereldwijd op te slaan en met blockchain vast te leggen. Een ‘permaweb’ noemt het zichzelf, dat 404-erros en stiekeme edits door de maker of door anderen niet toestaat.

Als iemand de content offline wil halen, dan moet diegene iedereen die een kopie bewaart de data laten verwijderen. Het platform heeft zijn eigen token en heeft in 2020 investeringen ontvangen van onder andere Andreessen Horowitz en Coinbase Ventures.

Advertentie

Bevolking heeft genoeg gehad

Het klinkt misschien een tikje dystopisch, maar in China wordt het met open armen verwelkomd. De Chinese overheid hanteert een extreem strikt coronabeleid. Geen enkel besmet geval is toegestaan om vrij rond te lopen en mensen worden letterlijk opgesloten in hun eigen huis. Dat zorgt naast voor bijvoorbeeld voedseltekorten ook voor mensen die op sociale media laten zien wat er gebeurt en hun frustratie uiten. Op Chinese sociale mediaplatformen worden deze berichten verwijderd om de orde te bewaren, maar de bevolking heeft hier nu wel genoeg van gehad.

The Wall Street Journal interviewde Dereck Yi, een jurist van een technologiebedrijf uit Shanghai. Zijn werkgever zet NFT’s op OpenSea om de waarheid te verspreiden. Een Chinese uitgever koos ervoor om de artikelen van zo’n 100.000 schrijvers op Arweave te zetten. Is dit het begin van echte vrijheid in China? Of is het een gevecht zonder einde tegen een dictatuur? De toekomst zal het uitwijzen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie