Erik Juffermans Erik Juffermans
12/09/2022 13:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/09/2022 13:30

Australiërs verloren dit jaar al $242 miljoen via crypto scams

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Hoe een senior bijna 2 ton verloor in een online bitcoin scam

Foto: Vitalii Vodolazskyi/Shutterstock

Australiërs verloren dit jaar al 242 miljoen Australische dollars (AUD) als gevolg van Ponzifraude en crypto scams. Dat blijkt uit gegevens van Scamwatch, een Australisch platform dat online scams en oplichtingen onderzoekt en vermeldt. De data gaat over de maanden januari tot juli 2022.

‘Crypto-industrie verwelkomt Europese banken dankzij MiCa-regulatie’
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Verantwoordelijkheid banken

Dat is een opvallend hoog bedrag. In heel 2021 lag het totale bedrag op 178,2 miljoen AUD. In de eerste zeven maanden van 2022 bedraagt de financiële schade al bijna 40% meer dan in heel 2021. Mensen tussen de 55 en 64 jaar zijn het meest kwetsbaar voor deze zwendel, blijkt uit het onderzoek.

Het hoge bedrag aan gestolen geld is verontrustend en er wordt meer verantwoordelijkheid van banken geëist in het voorkomen van scams en oplichtingen. Nu ligt de verantwoordelijkheid in bij de consument. Hier willen belangengroepen verandering in brengen. Zij eisen dat banken meer investeren in het stoppen van fraude.

Belangengroepen willen dat de verantwoordelijkheid voor oplichtingen verschuift van de consument naar de banken. Het wordt de Australische banken verwijt dat ze niet nauwkeurig genoeg de identiteit van gebruikers controleren. Banken willen op hun beurt dat consumenten gebruik maken van een PayID systeem dat automatisch de identiteit van een bijbehorend bankaccount verifieert.

Wat is de rol van crypto?

Met de stijgende populariteit van cryptocurrencies zijn ook het aantal crypto scams en hacks gestegen. Dit heeft als gevolg dat de Australische regering kritisch en sceptisch is over de crypto sector.

Op 11 september waarschuwde een hoog gepositioneerde commissaris Australische consumenten voor het beleggen in crypto:

“We willen een duidelijk signaal geven aan consumenten die op de [crypto]markt investeren. We geloven dat cryptocurrencies zeer volatiel, riskant en complex zijn.”

Eerder deze maand meldde de huidige regerende partij in Australië dat het meer aandacht zal geven aan de opkomende crypto sector. Ook schroefde Binance Australia de inschrijvingscriteria voor nieuwe klanten op. 

Volgens een crypto-onderzoeker is het oplichten van mensen met crypto veel te gemakkelijk. Recent haalde deze onderzoeker ‘gemakkelijk’ honderdduizend dollar binnen met een simpele crypto scam.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie