Simon Bosch Simon Bosch
07/10/2022 06:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/10/2022 06:04

Belangrijke crypto-wet gaat naar EU-parlement voor stemming

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Belangrijke crypto-wet gaat naar EU-parlement voor stemming

Foto: Melinda Nagy/Shutterstock

Afgelopen zomer heeft de EU het MiCA-wetsvoorstel aangenomen. MiCA staat voor Markets in Crypto-Assets, en zoals de naam al verklapt moet het de crypto-markt reguleren. Nu wordt de laatste versie bekeken door het Europese Parlement, waarna beslist wordt of deze versie een officiële wet moet worden.

Crypto speurneus wordt ‘geïntimideerd’ door Amerikaanse overheid
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Europese crypto MiCA-wet bijna officieel

Afgelopen zomer ging het namelijk nog slechts om een voorstel waar nog het één en ander aan geschaafd kon worden. Dat is nu gedaan, en de European Council’s Permanent Representatives Committee heeft de nieuwe versie goedgekeurd. Het voorstel dat nu op tafel ligt moet de uiteindelijke wet vormen.

Circle’s Patrick Hansen beschrijft op Twitter wat de volgende stappen zijn. Het Europese Parlement gaat op 10 oktober stemmen over het nieuwe voorstel. Als het wordt aangenomen wordt het op taal- en juridische fouten gecontroleerd. Daarna wordt er nóg een keer gestemd en zal het worden opgenomen in het wetboek. Als alles verloopt volgens plan, dan wordt de wetgeving begin 2024 actief.

Advertentie

Strengere regels vanuit de EU

De voorgestelde wet gaat niet alleen in op de regulatie van cryptocurrencies in het algemeen, maar ook op regulatie van stablecoins, Decentralized Finance (DeFi)-ecosystemen, crypto-bedrijven zoals exchanges en custodians en meer. Het plan is voor een flink deel gebaseerd op de opgestelde regels van FATF, die een draaiboek voor crypto-regulatie heeft opgesteld.

Er komen nieuwe regels rondom identificatie, waar de Nederlandse overheid inmiddels ook al strenger op is geworden. Zo moet je bij Coinbase en Bitvavo tegenwoordig aangeven van wie een aan de exchange gekoppelde wallet is. Ook moet je op Coinbase van de overheid aangeven waar bepaalde transacties voor bedoeld zijn.

De regelgeving lijkt een stuk strenger te worden, maar wel wekt het de indruk dat het rechtvaardige en verantwoordelijke regels zullen zijn. Bitvavo was al blij met het voorstel, die voor veilig gebruik van crypto-activa met zo min mogelijk criminaliteit moet zorgen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie