Timo Bult Timo Bult
11/08/2020 19:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/08/2020 19:05

Bitcoin (BTC) en zelfs monero (XMR) transacties mogelijk getraceerd met deze Russische tool

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) en zelfs monero (XMR) transacties mogelijk getraceerd met deze Russische tool

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De Russische Federale Financiële Monitoringsdienst, een belangrijke financiële toezichthouder, is naar verluidt bezig met de ontwikkeling van een tool om cryptocurrency-transacties te volgen. Het zou naast transacties met grote crypto’s als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) ook transacties met privacy coins als monero (XMR) deels kunnen volgen. Het Russische nieuwsagentschap RBC deed op 10 augustus verslag over de ontwikkeling.
Het nieuwe systeem, “Transparent Blockchain” genaamd, heeft voornamelijk als doel illegale transacties te volgen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om transacties tussen criminelen en witwaspraktijken.
Transacties met bitcoin zijn niet volledig anoniem. Alle transacties worden namelijk op de publieke blockchain vastgelegd, echter wordt er bij deze transacties geen naam of andere persoonlijke informatie verstrekt. Wel is er een publiek wallet adres zichtbaar op de blockchain.
Het is hierdoor mogelijk om met complexe software enigszins te achterhalen wie er achter een wallet zit door patronen te herkennen. Met de nieuwe tool moet dit nog gemakkelijker worden. Opvallend is echter dat de oplossing middels Artificial Intelligence (AI) ook transacties met monero en dash (DASH) deels zou kunnen volgen.
Dit is opvallend omdat monero en DASH privacy coins zijn waarmee volledig anonieme transacties gedaan kunnen worden. Begin dit jaar verklaarde een Europol expert nog dat transacties met de crypto onmogelijk getraceerd kunnen worden. Hoe de Russische oplossing dit wel gaat lukken is niet bekend.
Onlangs werd in Rusland een nieuwe wet aangenomen. De nieuwe wet verbiedt bitcoin en crypto-betalingen voor commerciële doeleinden. Een volledige ban op crypto blijft hiermee uit in Rusland.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie