Amber Bloemendaal Amber Bloemendaal
09/09/2022 17:11 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/09/2022 17:11

Bitcoin exchange Coinbase steunt rechtszaak na Tornado Cash-sancties

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Foto: 24K-Production / Shutterstock.com

In een rechtszaak die donderdag is begonnen in een Amerikaanse rechtbank in Texas, klagen gebruikers van cryptomixer Tornado Cash het ministerie van Financiën aan na het sanctioneren van Tornado Cash.

Later die dag maakte cryptocurrency exchange Coinbase bekend de rechtszaak te steunen. Het bedrijf sprak van “het verdedigen van privacy in crypto,” en beloofde de rechtszaak te financieren. 

Biden onder druk: Grijp in bij gijzeling leiders crypto-gigant Binance
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Tornado Cash crypto-mixer verboden in de VS

In de afgelopen jaren is Tornado Cash opgekomen als een populair hulpmiddel voor degenen die hun cryptotransacties willen verbergen. Met behulp van smart contracts op de Ethereum (ETH)-blockchain kunnen gebruikers crypto storten in een pool met andere gebruikers en het vervolgens distribueren naar wallets van derden; het proces maakt het heel moeilijk om te bepalen wie geld naar een bepaalde wallet heeft overgemaakt.

Sinds 8 augustus is het voor Amerikaanse personen en entiteiten niet meer toegestaan om Tornado Cash te gebruiken, onder de dreiging van strafrechtelijke of civielrechtelijke sancties voor niet-naleving. 

Het ministerie van Financiën legde vorige maand sancties op aan Tornado Cash vanwege beschuldigingen dat het meer dan $7 miljard aan virtuele valuta had witgewassen. Een deel van die opbrengsten ging naar hackers die gesteund werden door de Noord-Koreaanse regering, aldus het ministerie. 

Advertentie

Coinbase staat achter Tornado Cash

“De sancties overschrijden de autoriteit van Treasury, schaden onschuldige mensen, verwijderen privacy- en beveiligingsopties voor crypto-gebruikers, en verstikken innovatie,” zei Coinbase. Een voorbeeld van een voordeel van Tornado Cash, volgens Coinbase:

“Eén persoon gebruikte Tornado Cash om anoniem geld te doneren aan Oekraïne. Daarna ontving zijn portemonnee mogelijk kwaadaardige airdrops. Maar omdat hij zijn crypto anonimiseerde voordat hij doneerde, vermeed hij aanvallen op zijn persoonlijke accounts. Hij heeft fondsen vastgezet in Tornado Cash.”

$165 miljoen aan crypto naar terreurorganisatie gestuurd, aldus VS
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Aanklacht tegen het ministerie van Financiën

In een aanklacht van twintig pagina’s, beweren de gebruikers dat de autoriteit met de beslissing om Tornado Cash te sanctioneren de autoriteit van de overheid overschreed, hun recht op vrije meningsuiting en eigendomsrecht geschonden is en “het vermogen van gezagsgetrouwe Amerikanen om zich vrij en privé bezig te houden met financiële transacties in gevaar brengt”.

“Tornado Cash is geen persoon, entiteit of organisatie. Het is een gedecentraliseerd, open source softwareproject dat enige privacy herstelt voor Ethereum-gebruikers,”

Coinbase CEO Brian Armstrong zei in een blogpost dat het ministerie van Financiën te ver was gegaan “door een hele technologie te sanctioneren in plaats van specifieke individuen.”

Het ministerie van Financiën heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar.

Deel dit artikel
Amber Bloemendaal

Maar een klein deel van de crypto-investeerders is vrouw, terwijl uit studies blijkt dat vrouwen niet alleen even goed, maar vaak zelfs beter presteren op het vlak van rendement genereren op hun investeringen. Hier moeten we dus verandering in brengen! Amber is niet alleen geïnteresseerd in het investeren in crypto, maar ook in de blockchain-technologie erachter en blijft graag op de hoogte van alle nieuwste ontwikkelingen. Als redacteur hoopt zij de lezers (m/v/x) te informeren, inspireren en hen aan te sporen de crypto-wereld te ontdekken.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie