Ivo Melchers Ivo Melchers
19/01/2023 12:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/01/2023 12:30

Bitcoin koers daalt flink na deze aankondiging: illegale crypto exchange

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
La CNMV detecta 13 empresas financieras sin autorización en España

Foto: noppawan09/Shutterstock

Gisteren aan het einde van de middag leek er plotseling een einde te komen aan de opwaartse trend van bitcoin (BTC). De bitcoin koers daalde namelijk in een uur tijd met 5%. Deze koersdaling had alles te maken met de aankondiging van een mysterieuze persconferentie van de Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) over een ‘’grote internationale cryptocurrency actie’’.

Op crypto Twitter barstte het met speculaties en waren veel investeerders bang voor een FTX-achtige implosie van een grote speler uit de cryptomarkt.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Cryptobeurs Bitzlato

Tijdens de persconferentie zei de Amerikaanse plaatsvervangend procureur-generaal Lisa Monaco dat de autoriteiten in samenwerking met Frankrijk handhavingsmaatregelen tegen cryptobeurs Bitzlato hadden genomen, de website van Bitzlato in beslag hadden genomen en het bedrijf hadden bestempeld als een ‘’primair witwasprobleem’’ dat verband houdt met Russische illegale financiering.

Volgens Monaco werkte het ministerie van Justitie samen met het ministerie van Financiën en de Franse wetgeving om actie te ondernemen tegen Bitzlato wegens ‘’het uitvoeren van een geldtransactiebedrijf dat illegale fondsen vervoerden en dat overmaakte en dat niet voldeed aan de Amerikaanse wettelijke waarborgen.’’

De oprichter van de in Hong Kong geregistreerde crypto exchange, de Russische staatsburger Anatoly Legkodymov, werd gisteravond in Miami gearresteerd. Bitzlato zou in de loop van zijn geschiedenis ongeveer $700 miljoen aan illegale fondsen hebben verwerkt, voornamelijk in de vorm van transacties met betrekking tot de darkweb-marktplaats Hydra.

Anti-climax? BTC reageert

Monaco prees met trots de arrestatie als ‘’een flinke klap voor het cryptocrime-ecosysteem’’ en het werd gezien als de belangrijkste Amerikaanse actie tegen een cryptobeurs sinds de lancering van het ‘National Cryptocurrency Enforcement Team‘ in oktober 2021.

Op Twitter was duidelijk te merken dat de crypto-gemeenschap opgelucht adem haalde. Bitzlato is verre van een bekende naam in de space en is in verhouding tot de bekende cryptobeurzen miniscuul te noemen. Na de onthulling van de inhoud van de DOJ werd Twitter veelvuldig gebruikt om het ministerie te beschuldigen voor het onnodig uitlokken van markthysterie.

In de bitcoin koers was duidelijk de rollercoaster van emoties terug te zien. Nadat bekend werd gemaakt dat de aankondiging over Bitzlato ging, steeg de koers namelijk direct met ongeveer 2,5%.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie