Kevin Schijven Kevin Schijven
09/09/2021 11:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/09/2021 11:08

Bitcoin nu ook legaal in Oekraïne, land neemt nieuwe wet aan voor het aansporen van de crypto industrie

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin nu ook legaal in Oekraïne, land neemt nieuwe wet aan voor het aansporen van de crypto industrie

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Oekraïne heeft op 8 september nieuwe wetgeving aangenomen waarmee cryptocurrencies als bitcoin (BTC) voor het eerst gelegaliseerd zijn in het land.

Oekraïne is het vijfde land dat in net zoveel weken nieuwe regelgeving doorvoert voor de legalisering van crypto. Het onderstreept wellicht dat crypto hier is om te blijven. Voorheen lag crypto in een grijs gebied in Oekraïne. De nieuwe wet werd bijna unaniem aangenomen in het Oekraïense parlement.

De wet, genaamd “On Virtual Assets,” is gebaseerd op de standaard die werd ingevoerd door de Financial Action Task Force on Money Laundering (FATF). De Ministry of Digital Transformation, opgericht in 2019, zal toezichthouden op de invoering van de nieuwe regulatie.

Onder de nieuwe wet mogen nu (buitenlandse) cryptocurrency-exchanges opstarten in het land en worden banken toegestaan om rekeningen te openen voor crypto-bedrijven. Hiermee wil Oekraïne de crypto markt aansporen en buitenlandse crypto-bedrijven en bitcoin beurzen naar het land aantrekken. Ook is het een manier voor de Oekraïense overheid om extra belasting te innen van deze bedrijven.

Er zitten wel eisen aan deze bedrijven, ze moeten bijvoorbeeld een “onberispelijke zakelijke reputatie” hebben en moeten ze strenge anti-witwaspraktijken maatregelen hanteren. Staatssecretaris Oleksander Bornyakov van de Ministry of Digital Transformation zegt:

“Het zal een krachtige stimulans worden voor de verdere ontwikkeling van de crypto-sector in Oekraïne. Banken zullen voor hen rekeningen openen en transacties uitvoeren met een nieuwe activaklasse. Ik ben er zeker van dat de samenleving, het bedrijfsleven en de staat zullen profiteren van de legalisering van deze nieuwe sector van de economie.”

Dit is overigens niet hetzelfde als de bitcoin wet van El Salvador die op 7 september van kracht ging. El Salvador erkent nu bitcoin als een nationale valuta en wettelijk betaalmiddel

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie