Erik Juffermans Erik Juffermans
31/01/2023 11:56 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/01/2023 11:56

Bitcoin Suisse CEO: EU zal crypto niet verbieden, maar wel indammen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
CEO de Bitcoin Suisse: la UE no prohibirá las criptos pero las frenará

Foto: increation87/Shutterstock

De Europese Unie (EU) neemt een stellige houding in wat betreft crypto. De algehele adoptie van crypto is iets wat de EU en de Europese Centrale Bank (ECB) eigenlijk niet zien zitten. De CEO van Bitcoin Suisse, Luzius Meisser, legt uit wat de EU volgens hem van plan is, en waarom het crypto hoogstwaarschijnlijk niet zal verbieden.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

EU wil crypto isoleren

Volgens de CEO van het Zwitserse crypto bedrijf gaat de EU crypto niet verbieden ondanks de vijandige houding jegens de opkomende sector. In plaats daarvan is het zeer waarschijnlijk dat het een zogenaamde ‘firewall’ om de sector heen gaat bouwen door middel van uitgebreide regulatie. Op deze manier kan de EU de crypto sector in leven houden zonder dat het de traditionele financiële systemen verstoort.

Dit klinkt in principe niet al te best voor de crypto industrie. Volgens Meisser zou het echter positief uit kunnen pakken voor zowel de crypto sector als de traditionele financiële sector.

“De intentie van de EU is om het traditionele financiële systeem te beschermen en af te schermen van de giftigheid van de crypto sector. Maar wellicht beschermt dit de crypto sector ook tegen de fouten en mankementen van het traditionele financiële systeem.”

Nieuwe restricties voor banken

Afgelopen week stemde de EU voor een aantal wetten die deze stellige houding reflecteren. Het gaat voor Europese banken heel lastig worden om te werken met crypto. Zo moeten banken voor elke euro aan crypto, een euro achterhouden als onderpand. Daarnaast mogen banken maximaal 2% van hun vermogen in crypto bezitten. Deze twee restricties zullen per 2025 geïmplementeerd worden.

“Het betekent dat voor elke bitcoin (BTC) die een cliënt bezit, de bank een extra bitcoin in de kluis moet hebben. Het wordt simpelweg onmogelijk gemaakt voor banken om te werken met bitcoin. Het betekent ook dat er geen traditioneel bank systeem mogelijk is waarbij de cliënt een claim heeft op bitcoin.”

Al met al een grimmig uitzicht voor de komende jaren in Europa wat betreft crypto. De grote vraag is of crypto de traditionele banken nodig heeft. Voorstanders van gedecentraliseerde financiële systemen zullen snel beweren van niet. Zeker is echter dat de stellige houding de adoptie van crypto in Europa niet per se ten goede komt.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie