Erik Juffermans Erik Juffermans
08/11/2023 17:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/11/2023 15:53

Breaking Bad: Man wast miljoenen aan crypto wit van cocaïnedealers

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Breaking Bad: Man wast miljoenen aan crypto wit van cocaïnedealers

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Wellicht ken je de beroemde serie Breaking Bad, waarin een onschuldig-lijkende scheikundeleraar in het geheim een drugsdealer is. Het volgende verhaal lijkt daar zeer op, maar is in tegenstelling tot Breaking Bad realiteit. 

Cryptoreus wil verdienen aan de bitcoin ETF hype, lanceert nieuwe tak
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Real-life Breaking Bad met crypto en cocaïne

Dit is het verhaal over Brian Krewson, tot voor kort werknemer bij softwaregigant Oracle. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Krewson zich schuldig gemaakt aan het witwassen van $54 miljoen dollar aan crypto.

Hij deed dit in samenwerking met twee vrienden: Castelluzzo en Atwell. Dit duo werd in 2018 veroordeeld voor het verkopen van cocaïne.

Voordat de autoriteiten het zaakje stopzetten, verkocht het duo voor $3 miljoen per maand aan cocaïne. Volgens de aanklagers gebruikte Krewson dit kapitaal om crypto te kopen. Castelluzzo en Atwell zijn in 2018 al veroordeeld tot respectievelijk 21 en 19 jaar cel. Krewson is echter nog niet veroordeeld.

Het drietal ontkent dat de miljoenen aan crypto iets met de drugshandel te maken heeft. Telefoon gesprekken die Krewson met Castelluzzo heeft gehad wijzen echter op het tegendeel. Zo hebben de twee gesprekken gehad over waar ze de crypto heen moesten verplaatsen.

Telefoongesprekken over crypto witwassen

Krewson heeft ook met Atwell gesproken over de telefoon. In deze gesprekken gaf Krewson aan zich zorgen te maken dat hij in de problemen zou kunnen komen.

Deze telefoongesprekken zijn gemaakt terwijl Castelluzzo en Atwell al in de gevangenis zaten. De gesprekken konden dus door de politie gemakkelijk beluisterd worden.

In juli vorig jaar viel de politie in bij Krewson thuis. Hierbij heeft Krewson de wachtwoorden van de crypto wallets overhandigd. Alle crypto assets zijn toen overgemaakt naar wallets van Justitie.

De aangeklaagden hebben nog geprobeerd de rechter te overtuigen dat de crypto assets niets met de drugs overtredingen te maken had. De rechter hield echter voet bij stuk. De kans dat het drietal ooit nog hun crypto terug zal krijgen is nihil.

Er is zelfs een foto van Krewson verkleed als de hoofdpersonage uit de Breaking Bad serie.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie