Roy van Krieken Roy van Krieken
28/04/2024 20:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/04/2024 17:06

Britse politie mag beslag leggen op crypto zonder arrestatie

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
britse politie mag nu crypto in beslag nemen

Foto: Shutterstock/Brian A Jackson

In het Verenigd Koninkrijk (VK) is een nieuwe wet aangenomen die de bevoegdheden van de politie ten opzichte van crypto verbreedt. Vanaf 26 april hoeft de Britse politie niet langer een arrestatie te verrichten voordat zij crypto bezittingen in beslag neemt. Dit maakt het mogelijk om direct in te grijpen bij het ontdekken van criminele activiteiten gerelateerd aan crypto.

Illegale cryptocurrencies kunnen door de politie worden overgebracht naar wallets die onder hun controle staan. Slachtoffers van misdrijven kunnen vervolgens een verzoek indienen om deze fondsen terug te vorderen. Opvallend is dat de politie ook mag besluiten de digitale fondsen te vernietigen als terugkeer ervan in omloop schadelijk wordt geacht voor het publiek.

Crypto is het ‘moeilijkste probleem’ in de geschiedenis van software
Crypto is het 'moeilijkste probleem' in de geschiedenis van software

Nationale veiligheid

Deze nieuwe bevoegdheden zijn ingevoerd na de goedkeuring van een misdaadwet door het Britse parlement in 2023. Deze wet faciliteert de snelle inbeslagname van cryptocurrency. De politie kan ook objecten zoals wachtwoorden of geheugensticks in beslag nemen die kunnen helpen bij onderzoeken.

Volgens James Cleverly, de Britse minister van Binnenlandse Zaken, is de regelgeving bedoeld om nationale veiligheid te verbeteren. De wet helpt fondsen af te snijden voor organisaties zoals terroristische groepen die vaak cryptocurrencies gebruiken voor financiering.

Advertentie

VK streeft naar nieuwe crypto regulaties 12 maanden

In een recent interview met nieuws platform CNBC benadrukte Andrew Griffith, staatssecretaris van het Britse Ministerie van Financiën, dat het Verenigd Koninkrijk binnen een jaar ook nog andere wetten voor de crypto industrie wil implementeren.

De stap volgt na het vertrek uit de Europese Unie (EU), wat het VK de vrijheid geeft om onafhankelijke regels te stellen. Griffith stelt dat de aankomende regulaties zowel praktisch als evenredig zullen zijn, om de voordelen van de crypto-sector te behouden terwijl er duidelijke richtlijnen worden opgezet.

De ontwikkeling is deel van een bredere strategie om de financiële technologie in het land te moderniseren, inclusief regelgeving voor het gebruik van stablecoins in betalingsverwerkingen. Daarnaast onderzoekt het VK de mogelijkheden voor een eigen digitale valuta, al erkent Griffith dat dit initiatief uitgebreide technologische en privacy overwegingen vereist.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
Cryptobedrijf wint beruchte rechtszaak, SEC moet miljoenen terugbetalen
Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
Advertentie