Kevin Schijven Kevin Schijven
23/06/2021 19:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/06/2021 19:01

Britse toezichthouder waarschuwt tegen ongeregistreerde bitcoin bedrijven, noemt crypto tulpenmanie

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Britse toezichthouder waarschuwt tegen ongeregistreerde bitcoin bedrijven, noemt crypto tulpenmanie

De Financial Conduct Authority (FCA), de Britse financiële toezichthouder, waarschuwt mensen voor maar liefst 111 cryptocurrency bedrijven die niet geregistreerd staan bij de FCA.

De FCA verplicht sinds begin dit jaar alle Britse crypto-bedrijven te registreren bij de FCA en te voldoen aan alle anti-money laundering (AML), of antiwitwaswetgeving. De regeling lijkt enigszins op wat De Nederlandsche Bank (DNB) vorig jaar in Nederland doorvoerde, al is het minder streng.

Een groot deel van de crypto-bedrijven in het Verenigd Koninkrijk hebben zich nog niet geregistreerd maar zijn nog wel operationeel. Mark Steward, hoofd van handhaving bij de FCA, heeft op 22 juni een waarschuwing afgegeven voor deze bedrijven. Volgens hem zijn deze ongereguleerde crypto-bedrijven een dreiging voor consumenten, banken en financiële instellingen.

“We hebben een aantal bedrijven die duidelijk zaken doen in het VK zonder bij ons te zijn geregistreerd en die met iemand te maken hebben: banken, betalingsdiensten, consumenten. Dit is een zeer reëel risico, dus daar maken we ons zorgen over.”

Steward waarschuwt ook voor fear of missing out (FOMO), oftewel de angst om de boot te missen. Hij maakt de bekende oude vergelijking tussen crypto en de Nederlandse tulpenmanie uit de Gouden Eeuw.

“De reden waarom velen nu investeren, is omdat ze bang zijn iets te missen wat zou kunnen stijgen. Afgezien van hoe vluchtig deze instrumenten eigenlijk zijn, heeft het alle tekenen van een tulpenmanie.”

Eerder deze maand kwam al naar buiten dat wellicht 51 crypto-bedrijven in het VK dit jaar zullen sluiten omdat ze niet voldoen aan de vereiste normen. Ondanks het strenge optreden, meldde de FCA onlangs dat het aantal Britse bitcoin (BTC) investeerders snel blijft stijgen en dat ze positiever dan ooit zijn.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie