Niels Poerwoatmodjo Niels Poerwoatmodjo
08/03/2019 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/03/2019 06:00

Canadese belastingdienst doet onderzoek naar cryptocurrency-investeringen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
canadese_belastingdienst_doet_onderzoek_naar_cryptocurrency_investeringen

De Canadese belastingdienst (the Canada Revenue Agency, of CRA), is naar verluidt begonnen met een groot onderzoek. Het overheidsorgaan voert audits uit bij cryptocurrency-investeerders die vorig jaar in crypto hebben geïnvesteerd. Dit doet het agentschap aan de hand van een enorme vragenlijst waarin 54 vragen worden gesteld over crypto-gerelateerde activiteiten.
Al sinds 2013 moeten Canadezen belasting betalen over hun crypto-inkomsten. In de daaropvolgende jaren zei het agentschap dat het “bij wil blijven met de wereldwijde technologische ontwikkelingen”, en richtte daarop een speciale cryptocurrency-eenheid op. Het agentschap zei daar toen het volgende over:

Deze eenheid heeft het vermogen van de CRA vergroot om naleving te controleren en af te dwingen op gebieden met nieuwe risico’s, waaronder de cryptocurrency-markt. Er zijn momenteel meer dan 60 actieve audits gerelateerd aan cryptocurrency.

Crypto-handelaren worden naar verluidt gevraagd of ze het afgelopen jaar crypto hebben gekocht via ShapeShift of Changelly. Dit zijn cryptocurrency exchanges waarop traders vrijwel anoniem cryptocurrency kunnen kopen. Mocht een crypto-investeerder geen crypto op deze platforms hebben gekocht, dan vraagt de CRA waar ze dan wel crypto hebben gekocht.
Investeerders worden daarnaast gevraagd om alle public cryptocurrency keys op te geven van de wallets waarin zij cryptocurrency bewaren. Ook moeten ze mining-inkomsten en deelnames aan Initial Coin Offerings (ICO’s) opgeven.
De CRA hoopt door meer duidelijkheid te krijgen over nieuwe bedrijfsmodellen en platforms, beter op de hoogte te kunnen blijven van de laatste ontwikkelingen. Zo zei de CRA in een verklaring:

De verhoogde inspanningen van de CRA in deze industrie vloeien rechtstreeks voort uit de bredere Underground Economy Strategy, waarin we worden opgedragen platforms en nieuwe bedrijfsmodellen te volgen, met speciale aandacht voor de deeleconomie en digitale valuta.

De CRA zet dus alles op alles om crypto-investeerders eraan te herinneren dat ook zij belasting moeten betalen. In veel landen is het vaak nog vaag over welke transacties nou precies belasting betaald dient te worden. Langzaamaan komen grote accountancy bedrijven nu echter met belastingtools.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook of Twitter.
Deel dit artikel
Niels Poerwoatmodjo

Head of Content Niels kwam in 2017 in aanraking met cryptocurrency. Toegegeven, het duurde even voordat de vonk oversloeg, maar toen dat gebeurde was hij van één ding overtuigd: Iedereen moet in begrijpelijke taal over de wereld van cryptocurrencies en blockchain-technologie kunnen lezen!

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Advertentie