Simon Bosch Simon Bosch
21/02/2022 15:12 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 11:35

Canadese bitcoin ETF ziet grote instroom na hard optreden overheid

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
La mayor universidad de Canadá trabajará con Ripple

Foto: GagliardiPhotography/Shutterstock

Vorige week schreven we hoe protesteren tegen de Coronamaatregelen erg moeilijk wordt gemaakt in Canada, door bankrekeningen te blokkeren en door crypto-wallets op een zwarte lijst te plaatsen. In een persconferentie verklaarde Minister van Financiën Chrystia Freeland dat de maatregelen mogelijk permanent zullen zijn.

iPhone-gebruikers met crypto, let op: ‘schakel iMessage uit’
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Permanente tijdelijke maatregel

Niets is zo permanent als tijdelijk overheidsbeleid’, zei de beroemde econoom Milton Friedman. Canada lijkt dat nu te bevestigen. In de persconferentie noemt de regering dat de maatregelen in de toekomst nodig kunnen zijn voor het voorkomen van conflicten.

Bankrekeningen blokkeren bij illegale activiteiten is niet ongewoon, maar het monitoren van crypto-transacties is iets andere koek. Blockchain stelt mensen natuurlijk in staat om financieel soeverein te zijn omdat een hardware-wallet je in staat stelt om zelf voor custodian te spelen. Toch is de overheid door blockchain ook beter in staat om transacties te monitoren en om in te grijpen op illegale bezigheden.

Platformen voor crowdfunding en het gebruik van cryptocurrencies vallen nu onder de Terrorist Financing Act, die moet voorkomen dat zulke financieringsmogelijkheden worden gebruikt voor terroristische bezigheden. Deze platformen en cryptocurrency-bedrijven moeten in Canada nu zich ook registreren bij FINTRAC, de Canadese autoriteit voor financiële transacties. Minister van Justitie David Lametti benadrukt dat individuen altijd het recht hebben op compensatie van mensen die economische of fysieke schade hebben toegebracht.

Advertentie

Journalisten ook de dupe

Ondertussen worden journalisten ook hard aangepakt. De politie in Ottawa verbiedt het om te filmen in afgesloten gebieden. Er is ook een geval bekend waar de bankrekening van een journalist werd bevroren. Dit individu kon ook geen cash meer opnemen.

Eén van de gevolgen van de maatregel was opvallend genoeg dat de Canadese Purpose Bitcoin spot-ETF flinke inflows zag. Volgens data van Glassnode zag de ETF voor twee dagen op een rij meer dan 1000 BTC. Dat is opvallend, gebruikers kiezen er dus ook voor een gereguleerde ETF en niet alleen voor self-custody.

Canada’s Purpose-spot-ETF ziet juist enorme inflows sinds de protesten van de vrachtwagenchauffeurs. Grafiek met dank aan Jan Wüstenfeld.
Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie