Erik Juffermans Erik Juffermans
06/06/2023 11:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/06/2023 11:30

Cardano oprichter reageert op Binance aanklacht

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto beurs Binance stuurde miljarden aan klanttegoeden naar CEO

Foto: William Potter/Shutterstock

Gisteren werd, zoals je wellicht inmiddels weet, Binance aangeklaagd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Volgens Charles Hoskinson, oprichter van Cardano (ADA), moeten we ons richten op het grote plaatje. Hij legt uit wat er volgens hem achter de aanklacht zit.

Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Complottheorie?

Volgens Hoskinson is de aanklacht niet zozeer een kwestie van wet- en regelgeving. Het is een “politieke en filosofische aanval op het bestaan van crypto en waar ze voor staan”, aldus Hoskinson. Hij meent dat er een duidelijke politieke agenda achter de acties van de SEC zit. Een bepaalde groep binnen de SEC spant zich opvallend hard in om crypto aan banden te leggen. De financiële vrijheid van het grote publiek lijkt een zeer ongewenste ontwikkeling te zijn voor de krachten die achter de SEC zitten.

Het klinkt als een complottheorie, maar het is een theorie die door velen wordt gedeeld. De Amerikaanse regering zou er op uit zijn om totale controle te krijgen over de financiële vrijheid van zijn burgers. Ondertussen werkt de Amerikaanse overheid aan een zogeheten central bank digital currency, of CBDC. Het is een soort cryptomunt, maar dan uitgegeven door de centrale bank

In het geval van de VS zou het gaan om een digitale dollar uitgegeven door de Federal Reserve. Volgens Hoskinson is het doel van de Amerikaanse regering om via de CBDC totale financiële controle te krijgen. Bijna alle landen zijn  bezig met de ontwikkeling hiervan. Het heeft namelijk zeer veel voordelen ten opzichte van huidige geldsystemen. Of de Verenigde Staten er ook echt op uit is de controle op diens volk te vergroten is uiteraard niet aan te tonen.

Hoskinson is optimistisch

Hoskinson doet verder geen uitspraken over wie deze elitaire individuen zijn die de SEC aansturen. Wel zegt hij optimistisch te zijn over crypto en dat het allemaal goedkomt ondanks de aanklacht. ADA, de munt van het Cardano-netwerk, wordt echter door de SEC als effect bestempeld en dat kan nog verdere gevolgen hebben. Dit is volgens Hoskinson het perfecte moment om als crypto sector de handen ineen te slaan en bij elkaar te komen:

“Het lijkt erop dat dit een perfecte gelegenheid is voor de hele industrie om zijn gefragmenteerde aard opzij te zetten en zich te verenigen voor gezonde regels en richtlijnen die kunnen voorkomen dat de Verenigde Staten afglijden naar een distopie die 1984 op een vakantie zou laten lijken.”

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie