Erik Juffermans Erik Juffermans
04/05/2023 04:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/05/2023 04:00

‘Retail CBDC’s’ kunnen het financiële systeem omgooien, zegt IMF

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Bitcoin denktank:

Foto: Panchenko Vladimir/Shutterstock

Kristalina Georgieva, directeur bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft zich uitgesproken over de toekomst van Central Bank Digital Currencies (CBDC). Ze wijst hierbij op het verschil tussen ‘retail CBDC’s’ en ‘wholesale CBDC’s’, beide met andere functies en verschillende gevolgen voor het huidige financiële systeem. Ze deed haar zegje in een interview op 1 mei.

Adidas lanceert sneakers op Solana, en dit is het prijskaartje
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Verschillende soorten CBDC’s

Je hebt waarschijnlijk al wel gehoord over CBDC’s. Dit zijn digitale assets die centrale banken ontwikkelen. Er zijn echter verschillende soorten CBDC’s. De twee voornaamste hiervan zijn retail CBDC’s en wholesale CBDC’s. Eerst leggen we even uit wat deze twee zijn.

Beide worden uitgegeven door centrale banken, maar ze hebben iets andere functies. Wholesale CBDC’s zijn in principe enkel bedoeld voor het gebruik van banken. Zo kunnen ze gebruikt worden als reserve of als schikkingen tussen banken onderling. Het gaat hierbij dus vooral om grote transacties met een relatief lage frequentie. Deze wholesale CBDC’s worden in principe niet gebruikt door consumenten in het dagelijks leven.

Retail CBDC’s daarentegen zijn wel bedoeld om gebruikt te worden door consumenten en bedrijven. Ze zouden in theorie op dezelfde wijze gebruikt kunnen worden als cash, enkel in digitale vorm. Beide vormen van CBDC’s hebben veel lagere kosten en bieden veel snellere transacties dan huidige systemen.

“De toekomst is hier”

Georgieva van het IMF heeft zich uitgesproken over beide vormen. Volgens haar zou de implementatie van de wholesale CBDC’s, voor het gebruik van banken dus, relatief weinig implicaties en onvoorziene gevolgen hebben. 

Retail CBDC’s daarentegen, bedoeld voor een alomvattend gebruik in het dagelijkse leven, zouden echter een hoop onvoorziene en onvoorspelbare gevolgen met zich meebrengen. Ze lijkt momenteel geen voorstander te zijn van deze vorm van CBDC’s.

“We denken dat wholesale CBDC’s geïmplementeerd kunnen worden met relatief weinig onvoorziene verrassingen. Retail CBDC’s kunnen echter het financiële systeem compleet transformeren op manieren waarvan we momenteel de consequenties niet zeker weten,”

Aldus Georgieva. Volgens Georgieva werkt het IMF momenteel met ongeveer 50 landen samen in de ontwikkeling van diens CBDC’s. Onder andere de Verenigde Staten en de Europese Unie timmeren al hard aan de weg aan hun CBDC ontwikkeling. Georgieva meent dat CBDC’s hoe dan ook “een significante transformatie” teweeg zullen brengen. “De toekomst is hier,” zegt ze.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie