Erik Juffermans Erik Juffermans
25/04/2023 18:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/04/2023 18:15

Digitale euro zal “maximale privacy” hebben, zegt ECB

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Digitale euro: nieuw plan wordt nog deze maand onthuld

Foto: ilolab/Shutterstock

Als we Fabio Panetta, directielid van de Europese Centrale Bank (ECB), moeten geloven dan zal de digitale euro “maximale privacy” hebben. De uitspraak van Panetta is een reactie op de twijfel die veel leden van het Europese Parlement hebben over de aanstaande central bank digital currency (CBDC) van de Europese Unie. Hij lichtte op maandag het Europese Parlement in over de ontwikkelingen omtrent de digitale euro.

Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Maximale privacy?

Eerder deze week uitte leden van het Europese Parlement nog hun twijfel over de digitale euro. “Wat is het nut ervan?” en “Hoe privé is het eigenlijk?” luidde onder andere de twijfel van parlementsleden.

Volgens Panetta zal de digitale euro de beste eigenschappen van contantgeld bezitten, maar evenveel privacy als cash zal onmogelijk zijn, meent hij. Er is dan ook geen enkele intentie om een einde te maken aan cash in de Eurolanden, aldus Panetta.

“We zullen proberen om de functies van cash die mensen waarderen te kopiëren. Dat is maximale privacy. Dit betekent natuurlijk niet dat de digitale euro dezelfde privacy als cash zal hebben. Maar we zullen maximale privacy garanderen.”

Aldus Panetta, die dus maximale privacy lijkt te beloven, maar ook weer niet. Wat betreft privacy deed hij echter wel een interessante uitspraak. Hij zegt namelijk dat het wellicht mogelijk wordt om kleine transacties met de digitale euro anoniem uit te voeren.

“We onderzoeken, ook al is de technologie nog jong, de mogelijkheid van offline betalingen. Gelimiteerde waarde aan betalingen kunnen mensen anoniem uitvoeren.”

Meer financiële macht voor overheden?

Een grote zorg die critici hebben over CBDC’s is de macht die dit centrale banken en overheden zal geven. In theorie zouden autoriteiten precies kunnen volgen wat mensen doen met hun geld. Volgens Panetta hoeven mensen zich hier geen zorgen over te maken.

“We hebben bepaald dat er geen opslagplaats zal komen waar alle informatie over digitale euro gebruikers wordt bewaard. Dit zou letterlijk onmogelijk zijn.”

Momenteel is nog niet duidelijk wanneer de digitale euro van de Europese Centrale Bank gelanceerd moet worden. Ook is het niet duidelijk of de CBDC gebruik zal maken van centrale of decentrale blockchain technologie.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie