Erik Juffermans Erik Juffermans
25/04/2023 18:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/04/2023 18:15

Digitale euro zal “maximale privacy” hebben, zegt ECB

Nieuws
Digitale euro: nieuw plan wordt nog deze maand onthuld

Foto: ilolab/Shutterstock

Als we Fabio Panetta, directielid van de Europese Centrale Bank (ECB), moeten geloven dan zal de digitale euro “maximale privacy” hebben. De uitspraak van Panetta is een reactie op de twijfel die veel leden van het Europese Parlement hebben over de aanstaande central bank digital currency (CBDC) van de Europese Unie. Hij lichtte op maandag het Europese Parlement in over de ontwikkelingen omtrent de digitale euro.

Chainlink (LINK) whale activiteit en analyse wijzen op sterke stijging
Chainlink (LINK) whale activiteit en analyse wijzen op sterke stijging

Maximale privacy?

Eerder deze week uitte leden van het Europese Parlement nog hun twijfel over de digitale euro. “Wat is het nut ervan?” en “Hoe privé is het eigenlijk?” luidde onder andere de twijfel van parlementsleden.

Volgens Panetta zal de digitale euro de beste eigenschappen van contantgeld bezitten, maar evenveel privacy als cash zal onmogelijk zijn, meent hij. Er is dan ook geen enkele intentie om een einde te maken aan cash in de Eurolanden, aldus Panetta.

“We zullen proberen om de functies van cash die mensen waarderen te kopiëren. Dat is maximale privacy. Dit betekent natuurlijk niet dat de digitale euro dezelfde privacy als cash zal hebben. Maar we zullen maximale privacy garanderen.”

Aldus Panetta, die dus maximale privacy lijkt te beloven, maar ook weer niet. Wat betreft privacy deed hij echter wel een interessante uitspraak. Hij zegt namelijk dat het wellicht mogelijk wordt om kleine transacties met de digitale euro anoniem uit te voeren.

“We onderzoeken, ook al is de technologie nog jong, de mogelijkheid van offline betalingen. Gelimiteerde waarde aan betalingen kunnen mensen anoniem uitvoeren.”

Meer financiële macht voor overheden?

Een grote zorg die critici hebben over CBDC’s is de macht die dit centrale banken en overheden zal geven. In theorie zouden autoriteiten precies kunnen volgen wat mensen doen met hun geld. Volgens Panetta hoeven mensen zich hier geen zorgen over te maken.

“We hebben bepaald dat er geen opslagplaats zal komen waar alle informatie over digitale euro gebruikers wordt bewaard. Dit zou letterlijk onmogelijk zijn.”

Momenteel is nog niet duidelijk wanneer de digitale euro van de Europese Centrale Bank gelanceerd moet worden. Ook is het niet duidelijk of de CBDC gebruik zal maken van centrale of decentrale blockchain technologie.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Waarom Bitcoin explosief stijgt na de mislukte aanslag op Trump
Exclusief Bitcoin-diner: Trump verkoopt 150 plaatsen voor miljoenen
Aantal Amerikanen met crypto gekrompen naar 18 miljoen
Miljarden aan Bitcoin in Amerikaanse schatkist? Experts verdeeld
Advertentie