Simon Bosch Simon Bosch
21/04/2023 06:50 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/04/2023 06:50

Deel Europees Parlement ziet nut van digitale euro niet in

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Deel Europees Parlement ziet nut van digitale euro niet in

Foto: jorisvo/Shutterstock

Het zit er al jaren aan te komen: een Central Bank Digital Currency (CBDC) in de vorm van een volledig digitale euro. Maar er is veel controverse rondom het idee, het is niet voor iedereen duidelijk wat het nut er precies van is. Zelfs het Europees Parlement is er niet van overtuigd.

Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump

Europees Parlement niet overtuigd over CBDC’s

Dat schrijft CoinDesk op basis van een debat van afgelopen woensdag in het Europese Parlement. Beleidsmakers leggen de komende maanden het fundament voor de ‘nieuwe’ valuta, daarom worden er al uitgebreid debatten gevoerd over hoe de valuta er precies uit moet gaan zien. Ook in het parlement is er een hoop weerstand.

Er is één belangrijke vraag die niemand zich nog heeft afgevraagd, namelijk wat is het nut ervan? Wat kan ik met een digitale euro wat ik niet kan met bestaande betalingsmogelijkheden?” vroeg Markus Ferber, parlementslid van de European’s People’s Party. De EPP is de grootste partij in het parlement. “Zolang er geen antwoord is op deze vraag blijft er veel scepticisme.”

Die mening wordt gedeeld door de Party of European Socialists (PES) en de Alliance of Liberals and Democrats for Europe (ALDE), de volgende twee grootste partijen. “We springen op de digitaliseringstrein omdat het in de mode is, maar ik denk dat we [veel voorzichtiger] moeten zijn,” vindt Aurore Lalucq van de PES.

Advertentie

CBDC door Chinese concurrentie

Maar het project heeft ook voorstanders. “Als we niet met onze eigen oplossing komen, dan lopen we het risico dat private stablecoins of de CBDC’s van andere landen het vacuüm vullen. […] Een digitale euro kan meer innovatie zoals betalingen tussen machines [zonder menselijke tussenkomst] mogelijk maken,” benadrukte Mairead McGuinness.

Andere sceptici zijn bezorgd over de privacy, maar volgens de Ierse politica is dit niet nodig. In plaats van een ‘Big Brother-project’ zou het een vrijwillige keuze vertegenwoordigen.

McGuiness is onder meer verantwoordelijk voor regulaties rondom financiële dienstverleners. Zo heeft zij onlangs een wetsvoorstel voor betalingen die razendsnel worden verwerkt geïntroduceerd. De angst dat private stablecoins van bijvoorbeeld grote techbedrijven de monetaire soevereiniteit zullen bedreigen is groot. Daarom wil de EU écht grote stablecoins op basis van de euro verbieden.

Ook China is een belangrijke factor. “Mij werd verteld dat we [een CBDC] nodig hebben om te kunnen concurreren met China,” verklaarde de Nederlandse Michiel Hoogeveen van de European Conservatives and Reformists (ECR). China heeft namelijk al sinds 2022 een proef met haar CBDC draaien. Door de coronapandemie had het zelfs een programma voor Universal Basic Income (UBI) om de economie te stimuleren.

Het Europees Parlement heeft onlangs de historische MiCA-wet goedgekeurd. Deze wet vormt een belangrijk raamwerk voor de bredere regulatie van crypto binnen de EU.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
3x goed nieuws voor Shiba & Nederlanders maken iedereen SHIB miljonair
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen gratis SHIB
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin verkoop?
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Advertentie