Simon Bosch Simon Bosch
31/05/2022 17:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/05/2022 17:30

China airdropt digitale yuan na strenge corona lockdown

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
China wil gebruik van digitale yuan aansporen met nieuwe functies

Foto: RHJPhtotos/Shutterstock

De Chinese overheid is al jaren bezig met het ontwikkelen van een nationale cryptocurrency, een zogeheten central bank digital currency (CBDC). Het gaat dan om een stablecoin gekoppeld aan de Chinese yuan/renminbi. China ligt hierin ver voorop andere landen en gaat wederom een airdrop houden. Ditmaal heeft de Chinese stad Shenzhen besloten om 30 miljoen digitale yuan weg te geven via een loterij. Deze keer is de airdrop niet zozeer bedoeld om de nieuwe digitale valuta te testen, maar vooral als financiële steun na de recente corona lockdown in het land.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

China geeft geld weg

Dat meldt de lokale nieuwssite China Securities Network. Shenzhen is één van China’s meest belangrijke steden en functioneert als dé economische motor van het land. Ook deze stad was onder strenge lockdownmaatregelen geplaatst, die net officieel zijn beëindigd. Toch is de economie hard geraakt en de lokale overheid van Shenzhen probeert de pijn te verminderen door geld direct aan de bevolking uit te delen. Het lijkt bijna op een vorm van Universal Basic Income (UBI).

Het gaat in totaal om 30 miljoen digitale yuan (e-CNY), dat is omgerekend op het moment van schrijven ongeveer 4,2 miljoen euro. Via een app van de overheid kunnen burgers van de stad mee doen aan de loterij.  Er zijn op dit moment zo’n 15.000 winkels die de nieuwe e-yuan ondersteunen en 20 van de 31 provincies hebben al van januari tot april financiële stimuli met de CBDC uitgedeeld. De totale waarde van de steun in die periode was zo’n 3,4 miljard yuan, of 477 miljoen euro.

Advertentie

China wil concurreren met de VS

De steun betekent dat China zijn economie weer nieuw leven in wil blazen na de harde maatregelen omtrent de bestrijding van corona. Uiteindelijk zal het doel zijn om de Chinese yuan te laten concurreren met de Amerikaanse dollar, die wereldwijd nog steeds de meest belangrijke reservevaluta is. De digitale yuan is daarin erg belangrijk. Arme landen buiten China om kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van de yuan om te handelen, waardoor de vraag naar de valuta stijgt. Ondertussen heeft China het gebruik van bitcoin (BTC) en de meeste andere cryptocurrencies verboden. Toch zou crypto-mining het niet alleen hebben overleefd, de sector zou zelfs bloeien.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF's vallen tegen
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF’s vallen tegen
Advertentie