Kevin Schijven Kevin Schijven
17/05/2022 14:38 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/05/2022 14:38

Bitcoin miners in China overleven verbod, sector bloeit zelfs

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin mining in China overleeft verbod en bloeit zelfs

Foto: Parilov/Shutterstock

Bitcoin (BTC) mining is blijkbaar een sterke terugkomst aan het maken in China, meldt Cambridge Centre for Alternative Finance op 17 mei. Het land had vorige zomer bitcoin-mining nog compleet verboden. Volgens nieuwe gegevens van de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI) maakte bitcoin-mining in China direct na de zomer al een sterke terugkomst.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin miners in China veren terug

Het Chinese aandeel van de totale hash rate, of rekenkracht, van het Bitcoin-netwerk kwam in 2019 nog op maar liefst 75% uit, volgens CBECI. Tegen vorig jaar, kort voordat het verbod inging, was de hash rate in China onder de 50% gedaald, en kort na het verbod zakte deze helemaal naar 0%.

Enkele maanden later, tussen september 2021 en januari 2021, lag het aandeel van de hash rate in China alweer boven 20%, melden de onderzoekers. Alhoewel het om nieuwe cijfers gaat, loopt de CBECI data maar tot januari dit jaar.

Volgens deze schattingen hebben de Verenigde Staten inmiddels het grootste aandeel van de hash rate in handen, namelijk 37,84%. Dan volgt China met 21,11%. Kazakhstan komt op de derde plek uit met 13,22%, dan volgt Canada met 6,48% en Rusland met 4,66%.

Advertentie

Bitcoin-mining onderwereld in China

De onderzoekers melden dat de heropleving in China sterk suggereert dat een “underground” of illegaal mining circuit ontstaan is in het land. Deze bitcoin-mining onderwereld zou dan uit het zicht van de overheid moeten opereren.

Dat betekent dat het waarschijnlijk om veel kleine operaties gaat. Ook zullen ze niet aan het nationale spanningsnet zijn gesloten en zullen ze wellicht hun verbruik laag houden om niet op te vallen. Volgens een anonieme miner wordt ook veel gebruik gemaakt van Virtual Private Networks (VPN’s).

Aangezien de cijfers maar tot januari lopen, zou het aandeel inmiddels wellicht zelfs gegroeid kunnen zijn. De totale hash rate van het Bitcoin-netwerk bereikte begin deze maand nog een all-time high met een piek van zo’n 250 exahashes per seconde (EH/s).

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie