Simon Bosch Simon Bosch
18/03/2022 06:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/03/2022 06:05

‘China’s digitale geld is een rivaal voor de Amerikaanse dollar’

Nieuws
'China’s digitale geld is een rivaal voor de Amerikaanse dollar'

Foto: Pla2na/Shutterstock

Veel landen werken al een geruime tijd aan een volledig digitale valuta, maar geen enkel land is hier zo ver in als China. Begin dit jaar maakte het land officieel bekend dat het uitgebreid ging ‘experimenteren met blockchain’. Dat had naast op de CBDC van het land ook betrekking op andere toepassingen. De Verenigde Staten en veel Europese landen zitten nog in de testfase. Fintech-schrijver Richard Turrin verklaart aan CNBC dat de digitale yuan wel eens een uitdaging zou kunnen vormen voor de VS.

Eerste ethereum-ETF handelkosten zijn bekendgemaakt
Eerste ethereum-ETF handelkosten zijn bekendgemaakt

China loopt voorop met CBDC

Turrin is de auteur van ‘Cashless: China’s Digital Currency Revolution’ en voormalig banking-insider. In het boek heeft hij het met name over hoe China enorm vooroploopt in het implementeren van digitale financiële infrastructuur. Dat heeft dus niet alleen betrekking op banken, maar ook op bijvoorbeeld ‘ontvangende’ partijen zoals online retailers en winkeliers met een fysieke winkel. Het interview met Turrin van CNBC reflecteert dit.

Hij verklaart dat een digitale yuan grote gevolgen zal hebben voor hoe internationaal zaken wordt gedaan. Momenteel maakt een zéér groot deel van het Chinese financiële systeem namelijk gebruik van Amerikaanse dollars. Door de USD te gebruiken als een belangrijk deel van het financiële systeem is de yuan een stuk goedkoper, wat de Chinese industrie een stuk goedkoper maakt. Daarnaast heeft het voordelen voor Chinese leningen; investeerders hoeven hun geld niet in leningen op basis van de zwakkere yuan te stoppen. Veel leningen gebruiken de dollar namelijk. Ook veel grondstoffen worden verhandeld met de dollar als onderliggende waarde.

Advertentie

Risicomanagement

De schrijver benadrukt dat veel landen hun afhankelijkheid van de dollar willen verminderen. Voor een deel heeft dat te maken met risico; het is nogal een gok om het welzijn van je economie af te laten hangen van de koers van de dollar. Een USD die te hard daalt is niet goed, maar een te hard stijgende dollar kunnen andere landen ook niet aan.

China is één van de meest actieve landen in deze vermindering. Dat betekent dat de yuan waarschijnlijk gebruikt zal worden zoals elke andere valuta, dus ook voor handel. Als je in de toekomst iets uit China koopt, dan zal je dat met behulp van de yuan doen in plaats van met de dollar. Al sinds 2014 werkt het land aan een digitale yuan. Turrin is van mening dat China als een voorsprong van tien jaar heeft wat fintech betreft.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
Cryptobedrijf wint beruchte rechtszaak, SEC moet miljoenen terugbetalen
Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
Advertentie