Simon Bosch Simon Bosch
29/10/2022 15:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/10/2022 15:05

EU komt met voorstel voor onmiddellijke betalingen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Net als de meeste andere rechtsgebieden werkt de Europese Unie hard aan het verbeteren van het financiële systeem. Blockchain moet daar in de toekomst een belangrijk onderdeel van zijn. Dit moet bijvoorbeeld sterk verbeterde betalingen mogelijk maken.

Centrale bank VS helpt Bitcoin vooruit, maar komt onder druk te staan
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

‘Instant payments’ komt naar de EU

Commissaris Mairead McGuinness van de Europese Commissie heeft tijdens een persconferentie een wetsvoorstel onthuld voor onmiddellijke betalingen. Dan hebben we het over betalingen van fiat-faluta, niet over crypto-betalingen. Het reguliere financiële systeem is namelijk nog steeds niet zo snel als de meeste blockchains, ondanks dat er een hoop vooruitgang is geboekt en de economie steeds digitaler is geworden.

Vandaag de dag zijn betalingen namelijk nog steeds afhankelijk van de werktijden van banken. In de avonden en weekenden zijn banken gesloten, buiten werktijden worden daarom geen betalingen meer verwerkt. Maar volgens sommigen moet dit veranderen, het vertraagt namelijk economische activiteit onnodig.

Blockchain kan dit veranderen. Ironisch is dat de Europese Commissie geen enkele keer het woord blockchain noemt. In plaats daarvan is het wetsvoorstel met name gericht op banken. McGuinness benadrukt dat de maatregelen niet in één keer doorgevoerd kunnen worden. In plaats daarvan zou het nog twee jaar kunnen duren voordat alle betrokken partijen over zijn.

De EU wil er ook voor zorgen dat banken hier niet te veel commissies voor kunnen vragen, en dat consumenten de mogelijkheid krijgen om voor tragere betalingen te kiezen. Laatstgenoemde zal kostenvoordelen hebben.

Advertentie

CBDC ook nog onderweg

Op termijn zullen banken vermoedelijk wel degelijk gebruik gaan maken van blockchain, de Europese Centrale Bank (ECB) werkt namelijk hard aan een Central Bank Digital Currency (CBDC) op basis van de euro. Dit moet in principe het financiële systeem sowieso al efficiënter maken. ECB-topvrouw Christine Lagarde verklaarde bovendien dat een CBDC ook populair kunnen zijn buiten Europa.

Tegelijkertijd is er al een hoop weerstand tegen CBDC’s. Zo’n digitale euro zou namelijk je privacy wegnemen en je te afhankelijk van het internet maken.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie