Simon Bosch Simon Bosch
14/05/2022 15:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/05/2022 15:45

ECB beweert dat digitale euro juist privacy beschermt

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Digitale euro: nieuw plan wordt nog deze maand onthuld

Foto: ilolab/Shutterstock

De Europese Centrale Bank (ECB) werkt aan een volledig digitale euro die uiteindelijk cash zou moeten vervangen. Deze Central Bank Digital Currency (CBDC) is een stablecoin gekoppeld aan de euro. De onderzoeken hierover die tot nu toe zijn onthuld, duidden op nogal wat weerstand. Veel mensen hebben veel kritiek op hoe dit een digitale gevangenis is en een groot gevaar voor je privacy en economische vrijheid zou kunnen vormen. Een nieuwe paper van de centrale bank heeft het juist over hoe de CBDC je privacy zou kunnen beschermen.

Exclusief Bitcoin-diner: Trump verkoopt 150 plaatsen voor miljoenen
Exclusief Bitcoin-diner: Trump verkoopt 150 plaatsen voor miljoenen

Grote weerstand tegen euro-CBDC

Het onderzoek werd gisteren gepubliceerd en is het resultaat van een enorme hoeveelheid feedback van inwoners in de EU. Volgens de data is bijna 98,5% van de beoordelaars een reguliere EU-inwoner, met name uit Duitsland, Slowakije, Oostenrijk en Tsjechië. Ook academici en overheidsmedewerkers deden mee.

Een punt van kritiek dat vaak voorkomt, is dat je al je privacy weg zou geven aan bedrijven of aan de staat, en dat het onze fundamentele rechten op vrijheid en privacy schaadt. Ook willen mensen liever niet afhankelijk zijn van het internet om dingen te kopen.

Advertentie

Nieuw onderzoek niet zo nieuw?

Het nieuwe onderzoek heeft het uitgebreid over hoe CBDC’s je privacy beschermen. Als je al je boodschappen zou betalen met een stablecoin van de euro, dan zouden bedrijven al je aankopen monitoren. Dit lijkt tot op zekere hoogte de koers van de VS te zijn. De ECB benadrukt dat deze bedrijven dan in veel gevallen zouden concurreren met banken en andere bestaande financiële instellingen, die nu al verplicht zijn om tot op zekere hoogte je privacy te beschermen.

Wat de paper niet benadrukt is dat de overheid in theorie wél in staat is om je gegevens af te tappen – of om precies te zijn, de centrale bank kan dat. De ECB maakt dus het onderscheid tussen bedrijven en overheden (en zichzelf), waarbij alleen bedrijven aan de kaak worden gesteld. Op Twitter is ook op dit onderzoek kritiek. Negatieve rentes, programmeerbare token burns en massasurveillantie blijven terugkerende onderwerpen.

Wel wordt benadrukt dat transacties ook offline plaats zouden kunnen vinden. Hier heb je wel bijvoorbeeld een mobiele telefoon voor nodig, maar een internetverbinding is kennelijk geen harde noodzaak.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash
Niet crypto maar cash geld is een dreiging voor terrorisme, volgens onderzoekers
Advertentie