Roy van Krieken Roy van Krieken
12/12/2022 13:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/12/2022 13:04

China rolt bende op voor witwassen van $1,7 miljard met crypto

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
China rolt bende op voor witwassen van $1,7 miljard met crypto

Foto: Mehaniq/Shutterstock

De autoriteiten in China hebben deze week maar liefst 63 personen opgepakt omdat zij worden verdacht van het witwassen van een reusachtige hoeveelheid geld. Volgens lokale media zou er door de groep zeker $1,7 miljard zijn witgewassen met de behulp van de crypto markt. 

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Witwasbende die crypto gebruikte opgerold

De personen werden in verschillende landen opgepakt door de politie. Daarvoor werden zij al zeker drie maanden in de gaten gehouden door de autoriteiten. Ongewone activiteit werd voor het eerst opgemerkt toen bleek dat er een bankkaart van een bouwbedrijf werd gebruikt voor ‘abnormale geldstromen.’ 

Vervolgens bleek dat de bende actief was in verschillende steden en provincies. Uiteindelijk waren er zeker 230 agenten nodig die drie maanden lang deze locaties moesten doorzoeken naar de mogelijke daders. Deze operatie bleek succesvol te zijn, aangezien de bende zo goed als volledig is opgerold. Volgens lokale media zijn ook de leiders van de bende, Zhang en Ji, opgepakt.

De autoriteiten onthulden ook dat de bende sinds mei 2021 actief is en de illegale middelen verdiende via fraude, piramidespelen, gokken en andere illegale activiteiten. De bende maakte vervolgens gebruik van crypto activa om hun illegaal verkregen rijkdom wit te wassen.

China en crypto

Het is niet de eerste keer dat er een grote witwasbende in China wordt opgerold. Een aantal maanden geleden was het ook al raak. Toen werden er door de Chinese politie al zo’n 93 verdachten opgepakt. Zij zouden sinds 2018 actief zijn en al enkele honderden misdrijven gepleegd hebben. Ook hier werd vervolgens dit geld met behulp van de crypto markt witgewassen.

Dit terwijl het gebruik van cryptocurrencies in China al illegaal is. Vorig jaar maakte de Chinese overheid bekend dat zij het minen van cryptocurrencies gingen verbieden, maar al snel kwam hier ook een algeheel verbod op het handelen van cryptocurrencies bij. Het blijkt echter nu wel dat dit verbod criminelen er niet van weerhoudt om te doen wat zij niet kunnen laten.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie