Erik Juffermans Erik Juffermans
24/04/2023 12:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/04/2023 12:00

Chinese ambtenaren worden voortaan uitbetaald in digitale yuan

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Chinese ambtenaren worden voortaan uitbetaald in digitale yuan

Foto: RHJPhtotos/Shutterstock

Al ruim twee jaar is de digitale yuan, ook wel e-CNY, in omloop in China. Deze central bank digital currency (CBDC) is echter allesbehalve een succes. Verscheidene tevergeefse pogingen werden al gedaan om adoptie aan te sporen. In een nieuwe poging om de adoptie te versnellen worden vanaf mei alle ambtenaren in de stad Changshu betaald met de digitale yuan.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Digitale yuan nog geen succes

De Chinese overheid had waarschijnlijk wat anders verwacht van de digitale yuan. Tot op heden hebben Chinezen maar weinig interesse in de e-CNY. Op 6 februari, tijdens het Chinese nieuwjaar, werd er nog 180 miljoen e-CNY, met een waarde van ruim 26 miljoen dollar, cadeau gedaan in verschillende steden.

Het nieuwe plan, dat vanaf mei van start gaat, is de zoveelste poging om adoptie te forceren. Changshu is een stad gelegen iets ten noorden van de grote metropool Shanghai en telt ongeveer anderhalf miljoen inwoners. Iedereen die werkzaam is voor publieke diensten, publieke instituties en overheidsinstanties zal zijn of haar salaris uitgekeerd krijgen in de digitale yuan.

Mocht deze test in Changshu een succes zijn, dan is de kans groot dat het uitgebreid wordt naar een regionale of landelijke schaal. Volgens een lokaal rapport is het streven om in 2025 een goed werkend systeem te hebben voor het gebruik van de e-CNY.

Zoals gezegd staat de adoptie van de digitale yuan twee jaar na de introductie op een laag pitje. Hierbij moet wel vermeld worden dat het land te kampen heeft gehad met grote Covid-19 lockdowns. Desondanks wil de adoptie sinds de lockdowns zijn opgeheven ook niet vlotten. Volgens officiële cijfers uit januari dit jaar betrof destijds de totale omloop van de e-CNY maar 0,13 procent van de totale omloop van de Chinese yuan in China.

Chinese yuan stoomt op

Er is momenteel echter een globale verschuiving gaande die snel verandering kan brengen in de vraag naar de digitale yuan. Rusland en China hebben de dollar laten vallen en maken sinds vorig jaar grotendeels gebruik van de Chinese yuan voor hun onderlinge handel. 

Begin deze maand werd ook bekend dat Brazilië hetzelfde pad inslaat. Het Zuid-Amerikaanse land en China zullen geen gebruik meer maken van de dollar voor hun bilaterale handel. Ze zullen vanaf nu de Braziliaanse real, en jawel, de Chinese yuan gebruiken.

Steeds meer landen en economische blokken lijken alternatieven te zoeken voor de Amerikaanse dollar. Hierbij lijken ze al snel uit te komen bij de Chinese yuan. De kans is aanzienlijk, mits deze trend zich doorzet, dat de Chinese yuan de rol als internationale reserve kan overnemen. Daarmee zal mogelijk de digitale yuan ook een grote rol in spelen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Fundador de ETH rechaza un regalo de $6.000 millones por su cumpleaños
Ethereum-oprichter waarschuwt: Pro-crypto politici niet te vertrouwen
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Crypto als wapen tegen China – Trump’s verrassende nieuwe strategie
Crypto lucht op: SEC staakt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Crypto lucht op: SEC stopt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Advertentie