Erik Juffermans Erik Juffermans
07/04/2023 16:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/04/2023 16:05

Zwitserse Nationale Bank is “geïnteresseerd” in Bitcoin

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Zwitserse Nationale Bank is

Foto: YueStock/Shutterstock

In een TV interview heeft Martin Schlegel, de vicepresident van de Zwitserse Nationale Bank (Schweizerische Nationalbank (SNB)), laten doorschemeren geïntrigeerd te zijn door Bitcoin (BTC). Er werd hem gevraagd de zin “Ik vind Bitcoin…” af te maken. Schlegel antwoordde met “een interessant concept.” 

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Heeft de SNB interesse in Bitcoin?

Hoewel de opmerking onschuldig lijkt, is het wel degelijk een belangrijk teken. SNB is namelijk niet zomaar een bank, het is de centrale bank van Zwitserland. De Amerikaanse Federal Reserve of de Europese Centrale Bank (ECB) zullen niet snel een dergelijke uitspraak doen. 

De Fed en de ECB hanteren namelijk een veel stelliger en vijandiger beleid tegenover de crypto sector. Zo noemde de voorzitter van de ECB, Christine Lagarde, Bitcoin herhaaldelijk “waardeloos” en “een speculatieve asset zonder intrinsieke waarde”.

Of de opmerking van Schlegel ook betekent dat de SNB ook daadwerkelijk Bitcoin aan de balans zal toevoegen is niet zeker, maar het is niet de eerste keer dat de bank met het idee flirt. In 2022 maakte de voorzitter van de bank, Thomas Jordan, bekend dit idee te verkennen.

Hoewel hij aangaf dit zeker als een potentiële optie zien, vond hij destijds dat Bitcoin niet aan de eisen als buitenlandse reserve voldeed. Om die reden had Bitcoin toen nog geen plek op de balans van de bank.

Wel meende hij dat de bank gemakkelijk Bitcoin zou kunnen aanschaffen en bewaren als ze dit als een reële keuze zouden zien: “Het kopen van Bitcoin is geen probleem voor ons. We kunnen dat zelf doen of investeringsproducten kopen gebaseerd op Bitcoin.”

Dollar valt uit de gratie

Wellicht dat Bitcoin een steeds realistischere keuze wordt nu het Amerikaanse bankensysteem rammelt sinds begin maart. Mochten de financiële problemen in de Verenigde Staten aanhouden dan bestaat de kans dat de dollar zijn positie als internationale reserve zal verliezen.

De eerste tekenen van deze financiële transitie zijn al begonnen. Vorige week werd bekend dat Brazilië en China geen gebruik meer zullen maken van de dollar in hun bilaterale handel. In plaats daarvan zullen ze gebruikmaken van de Chinese yuan en de Braziliaanse real. 

Ook de ASEAN groep, een economisch blok van Zuidoost-Aziatische landen, heeft plannen gemaakt hun afhankelijkheid van de dollar af te bouwen. De landen kwamen tot deze conclusie na een conclaaf van ministers van financiën en voorzitters van centrale banken.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie