Erik Juffermans Erik Juffermans
16/03/2023 18:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/03/2023 18:00

De Federal Reserve wil 2 biljoen dollar in banken steken

icon-finance
Finance nieuws
Bitcoin koerst af op cruciaal moment met Amerikaans rentebesluit

Foto: Paul Brady Photography/Shutterstock

Volgens de Amerikaanse bank JPMorgan is de Federal Reserve van plan om maar liefst 2 biljoen dollar te steken in het Amerikaanse bankensysteem. De Fed komt met het plan nadat er vorige week drie grote Amerikaanse banken omvielen vanwege gebrek aan liquiditeit; Silvergate, Silicon Valley Bank en Signature Bank.

Bitcoin en ethereum komen naar Londense beurs in grote stap
  • icon-finance
    Finance nieuws

Banken in de problemen

Het monetaire beleid van de Amerikaanse Federal Reserve, gekenmerkt door de stijgende rentes het afgelopen jaar, heeft grote effecten gehad. Het heeft namelijk een hoop liquiditeit bij banken weggetrokken. De stijgende rentes hebben een transitie van geldstortingen naar geldmarkten veroorzaakt.

De daling van reserves bij banken hebben de nodige risico’s opgeleverd. Dit gebrek aan reserves was de reden dat de drie eerder genoemde banken de grote hoeveelheden opnames niet konden verwerken.

Het lijkt erop dat de Amerikaanse banken het water aan de lippen hebben. Het is daarom de vraag of ze een verdere rentestijging zouden overleven. De geldinjectie van de Fed heeft als doel het Amerikaanse bankensysteem te stabiliseren. Ook zijn er geruchten dat de Fed de verwachte rentestijging van volgende week zal overslaan.

Wat betekent dit voor bitcoin?

De vraag is wat voor gevolgen deze monetaire ommekeer zal hebben voor de crypto sector. Over het algemeen is het goed nieuws, meer liquiditeit betekent dat er meer geld beschikbaar is. Dit kan een spillover effect als gevolg hebben, en resulteren in een stijgende bitcoin koers. Of dit op korte termijn zal gebeuren is onzeker. 

Als de Fed deze koers aanhoudt en de rente langzaam terug zal brengen, is dit op lange termijn echter wel reden tot optimisme. Lage rentes en meer liquiditeit creëren over het algemeen een aantrekkelijk economisch milieu voor risicolle investeringen.

In oktober speculeerden we al over deze exacte situatie. De enige manier voor de Federal Reserve om de rente omlaag te brengen is om verschrikkelijk veel geld te gaan printen, en daarmee hun eigen schuld op te kopen. Deze gigantische injectie van nieuw geld, waar we op dit moment het begin van lijken mee te maken, zal een forse inflatie stijging tot gevolg hebben.

De enige veilige plek voor kapitaal in een dergelijke situatie is in schaarste assets waar de Federal Reserve geen controle over heeft. De stijging van de bitcoin (BTC) koers van de afgelopen weken lijkt de eerste reactie te zijn op deze recente macro-economische verandering.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie